Германия обеща 15 млн. евро помощ за ливанската армия

Германският министър на външните работи Аналена Бербок обеща 15 млн. евро за подпомагане на ливанските въоръжени сили на фона на нарастващата загриженост за напрежението по границата с Израел, където бушува войната в Газа, предаде АФП.


Бербок, която е на посещение в Бейрут, заяви, че военната помощ има за цел да помогне на ливанската армия да охранява по-добре южната граница с Израел.

Армията трябва да може да упражнява "ефективен контрол" над района, за да "сдържа въоръжените милиции и терористичните организации", каза тя.

Подкрепяната от Иран ливанска бойна групировка Хизбула и нейният "заклет враг" Израел разменят почти ежедневен огън по границата, откакто на 7 октомври избухна войната между Израел и Хамас.

Бербок, която проведе разговори с ливанския министър-председател Наджиб Микати, заяви, че ескалацията на конфликта "ще бъде катастрофа за двете страни".

Тя призова Хизбула да се изтегли от граничния район с Израел, както се изисква съгласно Резолюция 1701 на ООН.

Резолюция 1701, която сложи край на войната между Израел и Хизбула през 2006 г., призовава за извеждане на въоръжения персонал на юг от ливанската река Литани, с изключение на мироопазващите сили на ООН и ливанските държавни сили.

"Войната в Газа срещу Хамас не трябва да се използва като извинение за отваряне на още един фронт и провокиране на регионална война", каза министърът.

Обещаните от Германия 15 млн. евро ще отидат за закупуване на гориво, както и за средносрочни мерки като обучение на ливанските войници за наблюдение на границата, добави тя. /БГНЕС