Германия разследва предполагаем саботаж на газопровод

Германските федерални прокурори са започнали разследване по подозрение за саботаж, след като в строящ се газопровод за втечнен природен газ в северната част на Германия са открити малки дупки, съобщи „Политико“.


Прокурорите са поели "разследването на първоначалното подозрение за противоконституционен саботаж", заяви говорител на Федералната главна прокуратура.

Според съобщения в медиите най-малко три десетмилиметрови дупки са били пробити на различни места по 55-километровия газопровод. Gasunie, компанията, която изгражда газопровода, за първи път е съобщила на полицията за дупките, които се дължат на "външна намеса" през ноември.

"Всички дефекти са идентифицирани и повечето от тях вече са отстранени", съобщи Gasunie. Очаква се тръбопроводът за втечнен природен газ да бъде пуснат в експлоатация през февруари, няколко седмици след планираното начало.

"Очакваме всичко да бъде защитено от течове, защото трябва да пуснем тръбите в експлоатация", заяви Филип фон Бергман-Корн, говорител на Gasunie. "Това е важен проект за енергийното снабдяване на Германия." /БГНЕС