Германия задържа двама предполагаеми руски шпиони

Двама германо-руски граждани са били арестувани в Бавария по подозрение, че са шпионирали в полза на Русия и са планирали взривове и палежи. Целта им е била да подкопаят военната подкрепа на Берлин за Украйна, предаде АФП.


Двойката, идентифицирана само като Дитер С. и Александър Й., е била арестувана в град Байройт в Югоизточна Германия на 17 април, съобщиха федералните прокурори.

Твърди се, че главният обвиняем Дитер С. е разузнавал потенциални цели за нападения, "включително обекти на въоръжените сили на САЩ", разположени в Германия.

На 17 април полицейски служители претърсиха жилищата и работните места на двамата мъже.

Те са заподозрени, че "са работили за чуждестранна разузнавателна служба" в това, което прокурорите определиха като "особено тежък случай" на шпионаж.

Според прокурорите Дитер С. е обменял информация с лице, свързано с руските разузнавателни служби, от октомври 2023 г., като са обсъждали възможни саботажни действия.

"Действията са имали за цел по-специално да подкопаят военната подкрепа, предоставяна от Германия на Украйна срещу руската агресия", заявиха прокурорите.

Твърди се, че обвиняемите са изразили готовност да "извършат нападения с експлозиви и палежи, главно срещу военна инфраструктура и промишлени обекти в Германия".

За тази цел Дитер С. е събирал информация за потенциални цели, "включително обекти на въоръжените сили на САЩ".

Съучастникът на обвиняемия Александър Й. започнал да му помага най-късно от март 2024 г.

Дитер С. разузнавал някои от потенциалните цели, като правел снимки и видеоклипове на военни транспортни средства и оборудване. След това се твърди, че е споделил информацията с лицето си за контакт.

Срещу Дитер С. е повдигнато и отделно обвинение за принадлежност към чуждестранна терористична организация, тъй като прокурорите имат сериозни подозрения, че през 2014-2016 г. той е бил боец на въоръжено подразделение на така наречената "Донецка народна република" в Източна Украйна./БГНЕС