Германската фрегата „Хесе“ отблъсна атака на хутите

Германската фрегата "Хесе", изпратена за охрана на търговското корабоплаване в Червено море, успешно е отблъснала атака на бунтовниците хути, съобщи армията.


Фрегатата на военноморските сили "Хесе" е прихванала дрон, съобщи армията.

"Малко по-късно към (кораба) се приближи втори дрон. Екипажът отново предприе мерки за защита и също успешно порази целта", заяви армията.

"На фрегатата няма пострадали хора или нанесени материални щети", добави тя.

"Хесе" беше изпратена в региона като част от мисия на ЕС, стартирала на 19 февруари, за да помогне за защитата на международното корабоплаване в Червено море от нападенията на йеменските хути.

Хутите, които контролират голяма част от разкъсвания от война Йемен, атакуват жизненоважния морски път от ноември насам в кампания, която според тях е в знак на солидарност с палестинците в Газа на фона на войната между Израел и Хамас.

Съединените щати са начело на собствена военноморска коалиция в района и заедно с Великобритания нанасят удари по хутите в Йемен.

27-те държави от ЕС успяха да договорят мисията в Червено море за няколко седмици, тъй като се засилват опасенията, че атаките на хутите могат да навредят на икономиките им и да повишат инфлацията.

„Хесе“ пристигна в региона през уикенда, след като германският парламент одобри участието му в мисията в петък, съобщават от армията.

Франция, Италия и Белгия също заявиха, че планират да предоставят кораби. /БГНЕС