Гешев и Милков: Луковият марш и езикът на омразата нямат място в България

“Това е награда за усилията на Прокуратурата и усилията на всички политически институции, както и неправителствени организации. Като влязох тук, българските евреи ми благодариха. Няма нужда от благодарности, защото това го правим за нашите деца, за да живеят в едно мирно общество”, това заяви главният прокурор Иван Гешев, който получи награда за успешното възпрепятстване на тазгодишния Луковмарш, предаде репортер на БГНЕС.

Наградата бе връчена от Алек Оскар, председател на организацията на евреите в България “Шалом”, в столичната Синагога.

“Холокоста е започнало с първото изречение на речта на омразата. Много е важно да бъдем заедно и да не позволяваме антисемитските реторики да продължават. Надявам се и на подкрепата на НС, защото без промени в законодателството, има риск за бъдеще. Ние ще работим в името на нашите граждани, в името на нашите държави - България и Израел”, заяви още Гешев.

Благодарствени писма получиха служебният външен министър Николай Милков, столичният кмет Йорданка Фандъкова, Моника Бийчър, заместник-министърът на вътрешните работи, и други представители на българските институции.

“Спасението на близо 50 000 български граждани от сигурна смърт в лагерите е благодарение на обединените усилия на българските политици, на българската Православната църква, и на всички общественици, които се опълчиха срещу човеконенавистната нацистка идеология”. Това заяви и Алек Оскар, председател на организацията на евреите в България “Шалом”. Често правим паралел между спасяването на евреите в Древна Персия и спасяването на българските евреи. Надявам се, че след векове ще се говори за спасяването на българските евреи по същия начин, както и сега говорим за спасяването на евреите от Древна Персия”, каза още Оскар.

“Забраната на Луковия марш е значим акт, тъй като от години настройваше хората един срещу друг. Благодарим ви, че не позволявате младите ни съграждани да бъдат част от опасното за цялото ни общество провеждане на Луковия марш”, заяви още председателят на “Шалом”.

“Благодаря на всички институции, че съвместно бяха положени усилия, за да се предотврати това чуждо на България шествие, както на неправителствените организации и медии, които допринесоха това да се случи. Без подкрепата на гражданското общество, институциите биха били безсилни да се справят с този проблем. Забраната на Луковит марш е начин във външната си политика България да изглежда по-добре. Ние и занапред ще допринасяме затова да не се случват такива актове. Радвам се, че това решение се случва в 80-та годишнината от спасяването на българските евреи от лагерите. Духът на нетърпимост към всякакви видове омраза, дискриминация в обществеността е жив, така както е бил и преди 80 години”, заяви още Милков.

Йорданка Фандъкова, кметът на София, също бе удостоена с награда. “За мен е чест, като кмет на София, да получа това призвание”, каза Фандъкова.

Моника Бийчър, заместник-министърът на вътрешните работи, уточни, че всички институции са се обединили, за да противодействат на провеждането на Луковия марш. “Заедно- всички институции могат да покажат, че езикът на омразата нямат място в държавата, независимо кой е в управлението”, заяви още Бийчър.

“Много често намираме прилики между двете ни държави в борбата с езика на омразата. За пореден път България е олицетворение как се бори с този акт, чрез забраната на Луковия марш,” това заяви и израелският посланик, Йорам Елрон. “Тези действия не са останали незабелязани в Израел, допълни още посланик Елрон.

След събитието главният прокурор уточни, че двамата помагачи при атентата в Сарафово, при който загинаха петима израелски туристи и един българин, са окончателно осъдени на доживотен затвор без замяна./БГНЕС