Гобер е за трети път Най-добър защитник в НБА

Центърът на Юта Джаз Руди Гобер бе определен за Най-добър защитник на годината в НБА за трети път в своята кариера.

Гобер (д) спечели званието и през 2018 и 2019.

Френският баскетболист, който спечели отличието и през 2018 и 2019, е четвъртият играч, печелил званието три пъти, присъединявайки се към Дикембе Мутомбо и Бен Уолъс, които са били избирани четири пъти, и Дуайт Хауърд с три отличия. Гобер получи 84 гласа на първо класиране и общо 464 точки от глобален панел, включващ 100 спортни журналисти и редакции.

В осмия си сезон в НБА, Гобер водеше в Лигата по овладяни борби в защита на мач с 10.1, общ брой борби в защита със 720 и блокирани стрелби със 190. Той завърши втори по чадъри средно на мач с 2.70 и направи шест мача с поне 15 борби в защита и осем срещи с пет или повече блока. „Отборно усилие, психическа устойчивост, усилена работа и отдаденост – това са ключовете. Годината е чудесна, но имаме по-голяма цел и тя е да спечелим титла“, сподели Гобер за TNT преди втория мач между Финикс Сънс и Денвър Нъгетс.

Гардът на Филаделфия 76-ърс Бен Симънс от Австралия остана на второ място с 287 точки (15 гласа на първо класиране). Трети се нареди крилото на Голдън Стейт Уориърс Дреймонд Грийн, Най-добър защитник на годината за 2017, със 76 пункта. Юта Джаз поведе на Ел Ей Клипърс с 1-0 победи в полуфиналната серия на Запад след 112:109, а Гобер се отчете с ключов блок срещу Маркъс Морис в заключителните мигове. /БГНЕС