Google добавя сателитни комуникации към смартфоните с Android

Google пусна предварителна версия на Android 15, съобщи изданието XDA.

В компилацията Android 15 Developer Preview 2 се появи поддръжка на сателитна комуникация. Тя позволява да се изпращат съобщения от смартфони при липса на клетъчна връзка. Все още не е известно дали новата функция ще работи на всички устройства и колко ще струва достъпът до нея. Беше съобщено, че сателитната комуникация трябваше да се появи в Android 14, но това не се случи.

В Android 15 е добавена и подобрена технология за безконтактно плащане. Тя позволява по-бързи плащания чрез NFC. Освен това в операционната система са актуализирани настройките за поверителност. Сега приложенията няма да могат тайно да записват екрана на устройството от потребителя.

В операционната система е открита и поддръжка на стандарта CTA-2075. Той "изравнява" звука в системата, така че силата на звука на различните приложения да е еднаква. Инженерите на Google оптимизираха и показването на SDR и HDR снимки в галерията на смартфона.

В средата на март Google назова датата на годишната конференция Google I/O - тя ще се проведе на 14 май. Вероятно именно на това събитие ще бъде представена операционната система Android 15./БГНЕС