Горещата вълна в Западна Европа ще достигне своя връх в Испания

Очаква се горещата вълна, обхванала Югозападна Европа, да достигне своя връх днес в Испания, като високите температури вече подхранват горските пожари на Иберийския полуостров и във Франция.

Прогнозите са, че затоплянето - второто за това лято в региона, ще продължи до средата на седмицата, като в Южна Испания се очакват едни от най-жестоките температури.

"За четвъртък очакваме да бъде най-горещият ден от тази гореща вълна", заяви държавната метеорологична агенция на Испания AEMET.

Според нея в долините около трите големи реки Гуадиана, Гуадалкивир и Тежу ще има задушаващи температури, които ще се движат около 40 °C.

По-голямата част от Испания е с обявена тревога от сряда, а AEMET заяви, че в някои региони е "задушно", особено в най-засегнатите Андалусия на юг, Естремадура на югозапад и Галисия на северозапад.

Министерството на здравеопазването на страната препоръча на хората да пият много течности, да носят леки дрехи и да стоят на сянка или в климатизирани помещения, за да избегнат засягането на "жизнените си функции".

Най-високата температура в сряда беше регистрирана в андалуския град Алмонте, където живакът достигна 45,6 °C в 17:30 ч.

В някои други южни градове, като Севиля и Кордоба, температурите надхвърлят 44°C.

В Западна Испания, близо до границата с Португалия, горските пожари вече са унищожили най-малко 3500 хектара.

Между 1 януари и 3 юли над 70 300 хектара гори в Испания са били обхванати от дим, съобщи правителството - почти два пъти повече от средното за последните 10 години.

Горски пожари във Франция

Очаква се температурите в Испания да намалеят в края на седмицата, но задушното време може да продължи в северозападната част на Европа, докато се придвижва към Франция и Великобритания.

Във Великобритания е обявена "кехлибарена" степен на предупреждение - втората най-висока от трите степени. Британски служител по въпросите на климата заяви, че има вероятност най-високата температура в Обединеното кралство - 38,7°C, регистрирана на 25 юли 2019 г. в Ботаническата градина в Кеймбридж, да бъде надмината.

Метеорологичните служби във Франция също предупредиха, че ситуацията "ще стане интензивна между неделя и вторник" - възможно е да надхвърли 40°C, преди да спадне.

Горски пожар бушува от вторник в Югозападна Франция, като опожари 1000 хектара борови дървета южно от Бордо и наложи евакуацията на 150 души от домовете им.

Близо до Дюната на Пилат - най-високата пясъчна дюна в Европа, друг пожар е погълнал около 700 хектара стари борови дървета, съобщиха служители там, което е довело до евакуацията на около 6 000 къмпингуващи в близост до дюната.

По-навътре в сушата 500 души бяха евакуирани в района на френското село Гийос, тъй като домовете им бяха застрашени от напредващия пожар.

"Имаше пламъци в горната част на дърветата на височина 30 метра", каза кметът Милен Доро пред АФП.

"Видяхме ги да се движат към селото, беше страшно".

Около 600 пожарникари се борят с пламъците в региона, подпомагани от самолети.

За да се ограничи рискът от случаен пожар, някои градове - включително Тулуза и Лурд, направиха промени в тържествата си по случай днешния Ден на Бастилията в. Ним просто отмени изцяло традиционните фойерверки.

Краят на света

Зрителите на ежегодната Обиколка на Франция, която в момента преминава през Френските Алпи, наблюдаваха как колоездачите преодоляват някои от най-трудните изкачвания на състезанието под палещите лъчи на слънцето в сряда.

"Те наистина усещат жегата. Аз просто стоя тук и гледам", казва съчувствено 18-годишният френски студент Жан Гослен.

Според учените горещите вълни зачестяват поради изменението на климата, а предишните във Франция, Португалия и Испания се случиха миналия месец.

Миналата седмица лавина, предизвикана от срутването на най-големия ледник в италианските Алпи - поради необичайно високите температури - уби 11 души.

В Гърция хеликоптер, помагащ за потушаването на горски пожар на остров Самос в сряда, се разби в Егейско море, съобщиха от бреговата охрана. Двама членове на екипажа са били сериозно ранени.

В Португалия, която от няколко дни е в готовност за горски пожари, един човек е загинал. В северната област Авейро беше открито тяло.

В Лейрия, Централна Португалия, местните жители се борят за спасяването на селото си, тъй като пожарите се приближават към него.

"Вчера всичко изгоря с изключение на къщите, защото хората са много смели и сами ги защитиха", каза 77-годишният фермер Аделино Родригес.

"Пожарникарите пристигнаха много по-късно."

Това върна спомените за опустошителните горски пожари през 2017 г., които отнеха живота на повече от 100 души в Португалия.

"Изглеждаше като края на света", спомня си той. /БГНЕС, АФП

Мадрид / Испания