Граждани излизат на протест против бетона по морето

Екоактивистите настояват правителството да отмени заменките в района на Камчийски пясъци, да възстанови статута на имотите като публична държавна собственост.

Според тях министърът на регионалното развитие и благоустройството трябва да промени предназначението на урбанизирани терени в района на Камчийски пясъци на горски и земеделски територии и да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост и да стартира процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени.

От МРРБ се иска още в Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие като начин на трайно ползване, както и спиране и премахване на строежите на Алепу и в местността Поляните край Синеморец.

„Настояваме да бъде изпълнено обещанието на ПП ГЕРБ, което беше дадено в началото на месец юли 2020 г., за вкарване на текстове в ЗУЧК, с които ще бъде наложена пълна забрана на строителството в най-близката зона, прилежаща на черноморския бряг. Настояваме законовата забрана да важи за 1 км ивица по морския бряг, като веднага след обявяването ѝ започнат експертни консултации за създаване на гаранции за опазване на местата с природозащитно значение, попадащи в национални защитени територии, европейски защитени зони и плажове за природосъобразен туризъм.

Въпреки статута си на хартия, всяко от тях е под заплаха от урбанизация заради различни “вратички” в законите, както през последните години виждаме на Алепу, Иракли и Синеморец”, заявяват организаторите на протеста.

В София той е насрочен за 18:30 часа,. Сборният пункт е на паметника на Алеко на бул. Витоша, а от там ще тръгне шествие до Министерски съвет и парламента, което ще приключи на Орлов мост.

ВРЪЩАНЕ НАЗАД РЕДАКЦИЯ