Григор Димитров се завърна в топ 15 на света

Григор Димитров зае най-високата си позиция в световната ранглиста от 5 години насам, след като от днес се изкачи до номер 14 в света. През миналата седмица българският тенисист се представи страхотно на Мастърса в Париж, където записа пет поредни победи, включително над Даниил Медведев, Стефанос Циципас и Хуберт Хуркач, за да достигне финала на турнира.


Със спечелените точки Григор се завръща в топ 15 на света в обновената ранглиста, като той вече има 2570 точки на 14-та позиция. Това е най-доброто му класиране от ноември 2018 година насам. Димитров ще завърши годината в топ 15 на света за трети път в кариерата си след 2014 (номер 11) и 2017 (номер 3). Ако българинът запази позиция в топ 16 до началото на Аустрелиън Оупън (14-28 януари), то той ще има по-благоприятен жребий за първите три кръга от надпреварата в Мелбърн.

В топ 10 на ранглистата има няколко размествания, след като миналогодишният шампион в Париж Холгер Руне се смъква с три позиции и вече заема 10-то място. Каспер Рууд, Александър Зверев и Тейлър Фриц се изкачват с едно място напред. Лидерът в ранглистата Новак Джокович има преднина от близо 3000 точки на първото място пред преследвача Карлос Алкарас и е съвсем близо до това да завърши годината като номер 1 в света за осми път в кариерата си. /БГНЕС