Група COOL DEN с предстоящ концерт: „Контактът с публиката е нашият почерк“

Преди 5 години на българската музикална сцена изгрява звездата на момчешката група COOL DEN. Те внасят по-различно звучене и свой собствен, некомерсиален почерк. Групата се състои от четирима музиканти - Никола Симеонов (вокали, китара), Ивайло Петров (вокали, китара), Васил Андреев (бас) и Теодор Чирпанлиев (барабани).

След 2 албума и множество видеоклипове, сега COOL DEN се готвят за първия си голям концерт - на 18 март в MIXTAPE 5, на който ще се изявят заедно с група „Уикеда“.

За него и за новите интересни неща, които музикантите готвят за своите фенове, разказаха пред БГНЕС двама от членовете на групата – Никола и Ивайло.

„Преди 5 години се запознахме с Иво на улицата“, разказа за създаването на бандата Никола. „Тези, които вярват в съдбата, биха могли да определят тази среща като съдбовна. А за нас усещането беше сякаш стар приятел се среща със стар приятел. Веднага разбрахме, че имаме общ музикален вкус и решихме да изпълним нещо. На хората изглежда им хареса, дори един човек пусна 20 лева в шапката ни. И ние приехме това като знак, че трябва да направим нещо заедно. Направихме си група и до ден днешен с другите ни двама приятели и членове на групата правим песни за хората“.

Групата свири в различни стилове – хип-хоп, пънк, грънч… Никола е този, който пише текстовете на песните, но аранжимента и всичко останало е плод на всеобщи усилия на всички момчета от COOL DEN.

Първата им изява на живо в пълен състав е на Никулден. С този празник е свързано отчасти и името на бандата.

„Когато свирихме за първи път в пълен състав беше на Никулден 2018 година. Но искахме да има и някакво значение на английски - COOL DEN означава „готина бърлога“ и това по някакъв начин отразява това, което сме, защото ние сме си една момчешка бърлога“, споделя отново Никола.

Групите, от които музикантите са повлияни при сформирането на бандата си и оформянето на нейния стрил са от българска страна главно „Уикеда“ и „Джанго Зе“, а на световната сцена групата, която има „почти религиозно значение“ за музикантите, главно за Ивайло, както самият той споделя, е „Нирвана“.

Както самите момчета споделят, те правят “песни за хората”. Какво означава това, двамата с ентусиазъм обясняват: „Човекът е едно много комплексно същество, със своите позитиви и негативи, и ние се фокусираме главно върху красивото в човека. Искаме нашите песни да са огледало за хората – да се припознаят в тях. Искаме също да им носят свобода, смисъл, да ги карат да се усмихват“.

Според Никола, Ивайло е причината групата да се харесва много на момичешката аудитория.

„Но истинската причина хората да ни харесват, е може би тази, че сме искрени и няма и грам поза в това, което правим“, смята той.

Първият албум на група COOL DEN излиза през 2020 година и с име „1“. Той е еклектичен, много смесен, със сериозни, но и по-весели песни. „А вторият не се казва „2“, шегува се Никола. „Казва се „Тази Земя“ и излезе на следващата година - есента на 2021 г. Той е малко по-хомогенен, с малко по-сериозни песни. Но отново има различни стилове – пънк, хип-хоп, рок…“

Последният клип на групата, излязъл през ноември миналата година по песента „Рецепта за розови еднорози“, е малко по-забавен. Клипът е смесица от кадри от турнето на бандата през 2022 г., смесени с анимация.

И тук групата споделя голямата новина, ексклузивно за БГНЕС: „Очаквайте нова песен и клип в началото на месец юни. Със сигурност ще сглобим и нов албум, но вероятно няма да е тази година, тъй като имаме поне 12-13 нови песни и не искаме да изгърмяваме всички патрони наведнъж, искаме да ги пуснем парче по парче“, разкри Никола. Предстоящото ново парче идва с идеята да бъде новият летен хит.

Бандата се готви усилено за предстоящия концерт и е развълнувана от факта, че именно „Уикеда“ ще бъде подгряващата група. Изпълненията на живо са нещото, което според момчета, е техният отличителен знак.

„Обикновено концертите ни не са от този тип, при който хората просто стоят и снимат през цялото време с телефона. На нашите концерти хората се забавляват, изживяват момента, танцуват много и винаги има едно много топло, семейно чувство, което се надяваме никога да не изгубим“, разказа Никола. „Ако нещо ни отличава истински, то това са изпълненията на живо, нивото на енергия там е много високо“, добави той.

„Може би различното е също това и че не се бием в гърдите“, добави и Ивайло. „Искаме да създадем нещо, което да се слуша и днес, и утре, и след 20 години ако може. И го правим до голяма степен за шоуто на живо“.

И двамата обаче са категорични: „Надяваме се като станем на 60, да сме все същите кретени, със същото чувство за хумор, и да запазим поне някаква частица от енергията си“. /БГНЕС