Хаджиев: Отричам използването на невропаралитичен газ от полицията

Вчера станахме свидетели как в продължение на часове полицаите бяха обстрелвани с пиротехнически средства, камъни, павета, метални тръби. В резултат на това ръководителите на място прецениха, че за да запазим живота и здравето на служителите ни е необходимо част от тази агресивна тълпа да бъде разцепена и изтласкана. Единствената цел беше да се опитаме да запазим живота на нашите служители и на мирно протестиращите граждани. Това съобщи на брифинг директорът на СДВР главен комисар Георги Хаджиев, предаде репортер на БГНЕС.

Тактиката ни беше пасивна и щадяща. Подкрепям решението, което ръководството взе на място. Палатковите лагери като свободна форма на протест се оказаха добро прикритие за складиране на самоделни взривни устройства и част от твърдите предмети, добави Хаджиев. Отричам категорично използването на невропаралитичен газ от полицията, отговори Хаджиев на въпрос.

На един от пунктовете до НДК днес беше намерен коктейл „Молотов”, който най-вероятно е бил за използване срещу полицията. Има 80 ранени полицаи. На част от обгазените колеги е оказаха медицинска помощ на място. Призивът ни отново е към абсолютно цялото общество да бъдат изключително внимателни, да не се поддават на криминални лица и да спазват законоустановения ред. След като от нашите видеонаблюдения установихме, че част от самоделните взривни устройства са в палатковите лагери, предприехме полицейска операция и премахнахме блокадите на СУ и Орлов мост. Възстановено е движението вече, добави Хаджиев. Образувани са над 15 бързи полицейски производства. Над 120 са задържаните протестиращи, 60 от тях са с криминални регистрации.

При такива масови безредици има пострадали от всички страни, полицаи, протестиращи, сигурно и журналисти.

Няма задържани лица, които да не са изпълнили полицейските разпореждания при премахването на блокадите на Орлов мост и СУ, подчерта Хаджиев.

Вчера вечерта премина прагът на търпението. Призовавам да се спазва законовия ред. Въпрос на преценка е оттук нататък по какъв начин полицията ще действа, но няма да допускаме нарушаване правото на останалите граждани на придвижване, подчерта Хаджиев. /БГНЕС