Хасан Адемов: Социалната сфера има нужда да бъде подредена

„В идеята за създаване на Кодекс за социална подкрепа има достатъчно солидни аргументи за това социалната сфера да бъде подредена. Да бъде подредена по начин, по който и осигуряването, и подпомагането, и подкрепящите политики, и труда да бъдат ясно разписани в нормативен документ“. Това заяви председателят на Комисията по труда и социална политика и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов, предаде репортер на БГНЕС.

Адемов взе участие в разискванията със социалния министър Деница Сачева, на които депутатите обсъдиха необходимостта от кодифицирането на законодателството в областта на социалната сфера, което е силно фрагментирано и разпръснато в множество закони.

Инициатор на дискусията станаха депутатите от ВМРО, които предлагат парламента да даде на министерството 6-месечен срок, за да направи анализ и да предложи вариант на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялостната държавна политика в тази сфера.

От парламентарната трибуна д-р Адемов обаче изрази скептицизъм за това дали срокът ще се окаже достатъчен.

„Много ще се радвам, ако в рамките на този срок бъде реализирана тази идея. Малко съм скептично настроен, защото са необходими сериозни политически дискусии“, смята той.

„Аз съм сигурен, че една голяма част от тази зала не знае, че за социално осигуряване, подпомагане и грижи в бюджета за тази година са отделени 14 млрд. и 847 млн. или 11,7% от БВП. Сигурен съм, че са много малко хората, които знаят, 31,7% от публичните разходи в България са за социална политика. Сигурен съм още, че много хора са недоволни от тези финансови параметри“, каза още депутатът. /БГНЕС