Христо Янев: Искаме децата с аутизъм да получат равен шанс да влязат в обществото

Нашата идея е тези деца да получат равен шанс да влязат в обществото, защото докато са малки ние пренебрегваме някои от проблемите, които виждаме, и се надявам докато те израснат, да отшумят, да ги надраснат и преодолеят, но трябва да се знае, че тези дечица трябва да получават адекватна помощ и подкрепа за това те да придобият всички необходими качества, за да влязат наравно в обществото със своите връстници.

В петък Христо Янев тръгва на благотворителен поход към връх Монблан.

Това заяви в интервю за БГНЕС бившият футболист на България, ЦСКА, Литекс и Гренобъл Христо Янев, който е начело на кампания за изграждането на нов модерен център за деца с аутизъм в София. „Идеята е да изградим център, да го оборудваме и да дадем възможност на дечица, които са в спектъра на аутизма да получат адекватна, навременна и точна полза от всичко, което се прави за тях, защото смея да твърдя, че в нашата държава те не получават всичко, от което имат нужда. Много е труден начинът, по който може едно дете с такива проблеми, дори техните родители, да получат адекватна помощ, да се запознаят изцяло с проблемите, които имат, и да вземат навременни решения”, сподели Янев. Кампанията за изграждането на центъра е на Сдружение „7 истории“, като всеки може да се запознае подробно с нея и да се включи на сайта 7istorii.com. “В този център ще работят специалисти с много голям опит, с много знания и практика. Децата ще бъдат диагностицирани, ще има консултиране на семействата на тези деца, защото някои от тях въобще не подозират за проблемите, които имат пред тях. Ще има терапевтични сесии, обучение на специалисти по програми, обучение на студенти от Софийския университет и други държавни учреждения, които искат да се развиват в тази дейност и могат да бъдат полезни. Планът, който ние със „7 истории“ имаме, е отделните компоненти на тази кампания да се случат до декември месец и ако всичко се развие така, както ние мислим, че може да стане, по най-бързия начин центърът да се изгради, оборудва и да влезе в действие”, обясни бившият български национал.

“В процеса на това, което правим всички заедно, се запознах с голяма част от държавите около нас – в какви мащаби те подготвят и подпомагат такива семейства с такива дечица. На този етап ние изоставаме. Там помощта е изцяло от държавата в повечето от тези държави и имат центрове, които подпомагат и развиват тези дечица от най-малка възраст. Важно е да се говори, защото когато говори, можем да разберем какви са ни проблемите, как можем да вземем решение за тяхното преодоляване и всеки един от нас може да получи нужната информация, с която може да бъде полезен, първо на себе си, и второ на хората, които наистина имат нужда от това нещо. Искаме точно поради тази причина да покажем, че споделяйки това, което ние имаме като идея, даваме гласност не само на проблема, но и даваме възможност на всеки един човек, който иска да се включи в инициативата, да я подпомогне, да я подкрепи и да направи нещо за това тя да се развие по най-бързия начин и да достигне до крайната си цел”, допълни Янев. Като част от кампанията, наречена #ВсякоДетеЗаслужава, организаторите планират три различни мероприятия за популяризиране и набиране на средства, като още в петък Христо Янев ще тръгне на поход към връх Монблан, насърчаван и воден от свой приятел, който професионално се занимава с това. „Това е първата стъпка, да се качим на Монблан, да го покажем това събитие да се следи лайв постоянно, да знаят всяка една моя стъпка, всеки един, който иска да участва и да подкрепи кампанията, да го направи в самия процес на това изкачване. Той ми е казал как да се подготвям, два или три пъти в седмицата изкачвам Витоша, правя го по начина, по който той ми е казвал. Опитвам се през другото време да спазвам нещата, които трябва в един такъв тренировъчен режим. Отдал съм се изцяло на това, което ми предстои след петък и се надявам да се справя с негова помощ“. Другите две инициативи включват събирането на фланелки с автографи от много звезди от различни спортове, както и организирането на мащабен концерт в зала „Арена Армеец“ в края на годината. „Говорил съм вече с някои от моите съотборници, с които съм имал възможността и щастието да играя и те откликват по най-добрия начин, като ще имам възможност да събера за всеки един, който участва в кампанията, фланелки с автографи на едни от най-големите отбори в световен мащаб. Говоря за Барселона, Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Атлетико Мадрид, Вердер, Астън Вила, Селтик. Опитвам се да въвлека мои колеги, с които сме разговаряли на тази тема и знаят, че ние като личности, които са добре познати в обществото, можем да бъде полезни в това тези дечица да получат нещо, което на този етап става много трудно“, разясни Янев.

В благотворителната кампания ще се включи дори световният шампион с Франция Оливие Жиру. „Една от идеите е да направим благотворителен концерт през декември и да накараме всички, които искат да се докоснат до някои от най-големите артисти в България да имат тази възможност. Всичко това го правим с тази благотворителна цел, средствата, които съберем, да отидат за изграждането на този център и за неговото оборудване. Имаме имена, с които е говорено и които ни подкрепят, но на този етап ще ги запазя в тайна. Ще искам хората да се докоснат до най-големите звезди на българската музика. Говорил съм вече с някои световни шампиони, един от тях е Оливие Жиру, който ще се включи в кампанията по някакъв начин. Другите са световни шампиони в други спортове, но са на съвсем различно ниво и са издигнали това, което правят, на пиедестал. Хората, които участват и подкрепят тази кампания, първо ще изпитат удоволствие от това, че го правят със сърцето си и второ, ние ще им дадем шанс да се докоснат до най-големите звезди и да получат насреща нещо, което да им остане за цял живот. Всеки един, който влезе на концерта, ще има възможност да спечели една такава фланелка, без значение дали си е купил двеста или два билета”, разказа бившият треньор на ЦСКА и Нефтохимик. “Надяваме се да предизвикаме интереса на хората и да предизвикаме някакво действие, защото едно е да си състрадателен, едно е да изпитваш чувства, а съвсем друго е действието. Всеки един, който иска да се запознае с дейността на нашата кампания, може да влезе в сайта, да разбере всичко, с което сме се захванали, да разбере, че с мен работи екип от специалисти, които имат многогодишен опит в това да извеждат тези деца от трудните моменти и да им дават равен шанс в обществото, за да могат техните родители да имат самочувствието, че са направили всичко за децата си и тези деца да не се чувства ощетени по някакъв начин в обществото. Трябва да е ясно, че процесът е много труден, не всяко дете има идентичен проблем с другото, спектърът на аутизма е много широкообхватен, в него влизат много и различни неща, които на пръв поглед остава незабелязани с просто око”, завърши Янев. /БГНЕС

Категории:

Тагове: