Япония смекчава контрола върху износа на оръжия

Япония разхлаби контрола върху износа на оръжие за първи път от близо десетилетие - ход, който ще позволи на американския съюзник да продава на Вашингтон произведени в страната системи за противоракетна отбрана "Пейтриът", предаде АФП.


Япония стриктно контролира износа на оръжие съгласно пацифистката си конституция, която ограничава военния ѝ капацитет до привидно отбранителни мерки.

"Подходящият трансфер на отбранително оборудване в чужбина ще допринесе за международния мир и сигурност, а също така ще засили сътрудничеството със съюзниците и САЩ в областта на сигурността", се казва в правителствен документ.

"Продажбата на системата Patriot Advanced Capability-3 (PAC3) на САЩ ще бъде първият износ на смъртоносни оръжия от Япония след края на Втората световна война, съобщават местните медии.

"С новото правило Япония ще може да изнася оръжия, които са произведени в страната по лиценз на чуждестранна компания, за страната, която издава лиценза", заяви за АФП служител по въпросите на националната сигурност в кабинета на министър-председателя преди одобрението на кабинета.

Япония произвежда системата за противоракетна отбрана земя-въздух PAC3, като плаща лицензионна такса на американската отбранителна фирма Lockheed Martin, която е разработила системата.

"Теоретично новото правило ще даде възможност за износ на PAC3 за САЩ", каза служителят.

Президентът на САЩ Джо Байдън повдигна този въпрос пред министър-председателя Фумио Кишида на среща в Кемп Дейвид през август, както и по време на икономическа среща на върха в Сан Франциско миналия месец.

Вашингтон все по-често търси съюзниците си за доставка на сложни оръжия на фона на недостига на средства за противовъздушна отбрана на Украйна, а Южна Корея мълчаливо е обещала да предостави стотици хиляди артилерийски боеприпаси на Киев през последната година.

Преди Япония забраняваше всякакъв износ на отбранително оборудване, но през 2014 г. кабинетът на покойния министър-председател Шиндзо Абе либерализира правилата.

Отбранителната индустрия на страната е малка, като единственият ѝ клиент е японската армия, а пазарът се оценява на около 20 млрд. долара годишно ,по-малко от годишните приходи на някои отделни американски фирми за отбрана.

Днес правителството одобри и рекорден бюджет за отбрана на стойност 56 млрд. долара за следващата фискална година в съответствие с целта на Кишида да удвои разходите за отбрана до стандарта на НАТО от 2% от БВП до 2027 г. /БГНЕС