Япония спря финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци

Япония заяви, че се присъединява към други държави, които спират финансирането на агенцията на ООН за палестинските бежанци след израелските обвинения, че някои служители на UNRWA са участвали в нападението на Хамас на 7 октомври.


Агенцията уволни няколко служители заради обвиненията на Израел и обеща задълбочено разследване на твърденията, които не бяха конкретизирани, докато Израел се закани да спре работата на агенцията в Газа след войната.

Няколко от най-големите донори на агенцията, включително САЩ и Германия, оттогава спряха финансирането на UNRWA, която е в основата на хуманитарните усилия в Газа.

Късно в неделя Япония заяви, че е "изключително обезпокоена от предполагаемото участие на членове на персонала на UNRWA в терористичната атака срещу Израел на 7 октомври миналата година".

"В отговор на това Япония реши да спре допълнителното финансиране на UNRWA за момента, докато UNRWA провежда разследване по въпроса и обмисля мерки за справяне с твърденията", се казва в изявление на външното министерство.

"В същото време Япония ще продължи да полага настойчиви и активни дипломатически усилия за подобряване на хуманитарната ситуация в ивицата Газа и за успокояване на положението възможно най-скоро, като предоставя подкрепа на други международни организации", се допълва в него./БГНЕС