Илхан Кючюк: Европейските въпроси не могат да бъдат външни за България

Всичко, което се случва в европейския дневен ред, има отражение. То е част от българския национален дневен ред. Европейските въпроси не могат да бъдат външни за България.

Това заяви кандидатът за член на Европейския парламент (ЕП) Илхан Кючюк от Обнови Европа/ДПС, предаде репортер на БГНЕС.

По случай Деня на Европа Илхан Кючюк присъства публичната дискусия на тема „Европейски диалог: Идеи за по-добра Европа“, организирана от Националната студентска конференция съвместно с Европейското младежко движение и Съюза на европейските федералисти.

„Ние имаме проблеми. Първият проблем ни е, че в България произвеждаме много често избори, а този път произведохме два избора в рамките на един ден“, каза Кючюк и добави, че това означава две кампании, които по принцип не трябва да бъдат много различни.

Кючюк подчерта, че европейските въпроси не могат да бъдат външни за България. „В своята външна политика Европейският съюз (ЕС) може да има отношения с Турция, с Китай или с която и да е друга държава, която не е част от ЕС. Но европейските въпроси могат да бъдат единствено само вътрешни“, допълни той.

Кючюк даде и конкретни примери. „Не спираме да си говорим по темата „Шенген“, защото тя има отношение към българската икономика, към конкурентоспособността ни, към националното ни самочувствие. Когато видяхме в края на миналия мандат колко важно е едно европейско законодателство да се хване от самото начало, да се проследи, ако може да се измени, за да работи за българския национален интерес“, посочи той и обърна внимание колко често българските народни представители приемат законодателство, което само по себе си е европейско законодателство.

Кючюк е категоричен, че митът, че европейските въпроси са външни за нас, трябва да бъде разбит.

Вторият мит, който ще преобладава в тази предизборна кампания, според него, е „Брюксел диктува“ по отношение на „зеления“ фундаментализъм, по отношение на ЛГБТИ общността, по отношение на имиграционната политика.

„Какъв е този диктат, като България има на всички форуми представители? Ако се решава нещо на формат, на който заседават външните министри, българският външен министър е там. Когато се говорят тежките теми, свързани с бъдещето на енергийната политика, българският енергиен министър е там, независимо дали е служебен или редовен“, подчерта Кючюк и поясни, че България е част от този механизъм за вземане на решения.

Има необходимост от промяна и на логиката на функциониране на европейските институции и на начина, по който възприемаме демократичния процес в самия ЕС, смята той.

„Трябват ни компетентни хора, хора с гръбнак, хора, които разбират европейската материя, а не да я отричат, не да влизат в популизъм, не да казват това е маловажно за България. Всичко е важно за България“, категоричен е Кючюк, като отбеляза, че всичко, което се случва в европейския дневен ред, има отражение, то е част от българския национален дневен ред.

Основното му послание към младите хора, което Кючюк отправи в заключение е: „Бъдете активни. Гласувайте за когото си искате. Решете и как да го направите в този избор, но важното е да участвате, за да може и България да покаже, че не е на последно място във всичко, особено когато говорим за толкова важен момент за бъдещето на европейската архитектура“. /БГНЕС