Илияна Йотова: България се нуждае от политическо лидерство

Това, от което има нужда България е политическо лидерство. Следващият министър-председател трябва да облече бялата престилка и да се заеме с реформа на здравната система, която е пред колапс. Не съм убедена, че в момента една политическа формация, която и да е тя, може да се справи или пък едно служебно правителство.

Това заяви пред Нова телевизия вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според вицепрезидента от ваксините най-вече имат нужда тези, които работят на първа линия – лекари, медицински сестри и първите дози, които дойдат, трябва да бъдат именно за тях. Тя не поддържа идеята първите мъже в държавата да са сред първите имунизирани, с което да дадат личен пример.

У нас не се направи никаква информационна кампания за ваксините. Министерски съвет, Народно събрание не направиха никаква структурирана кампания, единствената информация идва от медиите, каза още Йотова.

Тя критикува управляващите, че не управляват кризата – нито по отношение на здравеопазване, нито по отношение на социална политика и икономика. Пандемията се управлява като от контролната кула на летището, посочи тя и отбеляза, че премиерът Бойко Борисов веднъж не е застанал пред гражданите.

Най-големият проблем на българина в момента не е това дали ще бъде заразен, а че няма да може да се лекува. Здравеопазването не е достъпно до всеки, лекуваме се по телефон, подчерта още Илияна Йотова и припомни, че отдавна предлага да има пътна карта на болниците, които да бъдат териториално разположени, че да са достъпни до всеки и да се види имаме ли го човешкият ресурс, който да работи в тях.

Вицепрезидентът коментира още, че Румен Радев няма никакво намерение да прави политически проекти, нито да оглавява алтернативата, както го тикат в тази посока. По думите ѝ дали провеждането на парламентарните избори още през март ще крие рискове за здравето на избирателите предвид пандемията, тя каза, че това е въпрос, чийто отговор ще дадат научните среди.

Има много големи усилия да се прокара разделителна линия между президента и БСП, каза още Йотова. Тя бе категорична, че тези опити не идват от левицата, а от различни посоки. „Няма нито един колега или член на БСП, който да дойде и да каже „Илияна, нещата не вървят””, каза още вицепрезидентът.

В заключение Йотова коментира и темата РС Македония. Вицепрезидентът категорично застана зад позицията на правителството, но уточни, че кабинетът 7 месеца не е успял да обясни на европейските си партньори своята позиция, за да не остава в изолация. /БГНЕС