Илияна Йотова: Може да бъдем силни само, когато сме обединени

Детски почетен караул е строен пред паметника на Васил Левски в София, докато много граждани поднасят цветя в деня, в който се навършват 148 години от гибелта на Апостола на свободата, предаде репортер на БГНЕС.

Паметникът на Васил Левски в центъра на град София е сред първите паметници, издигнати след Освобождението в новата столица. Той е разположен в близост до предполагаемото място на екзекуцията на българския революционер през 1873 г. Плановете за изграждането му датират още от Освобождението през 1878 г., но поради лоша организация и липса на финансиране той е официално открит едва на 22 октомври 1895 г. Днес този паметник се обсипва с цветя от признателни българи.

Заради пандемията, за да се избегне струпване на хора, официални чествания и речи няма. Момчета и момичета от детски почетен караул гордо стоят пред паметника с предпазни маски на лица. Чуха се и рецитали на заветите на Апостола.

Рано сутринта да поднесе цветя дойде и вицепрезидентът Илияна Йотова, която коментира пред журналисти, че дневникът на Левски, неговото тефтерче трябва често да се препрочита.

„За съжаление 148 години по-късно заветът на Левски не е изпълнен – свободата я имаме, но остава въпросът за вътрешната свобода, доколко сме силни, доколко народното дело е преди всички – така, както той ни завещава”, заяви вицепрезидентът и продължи: Доколко наистина сме допуснали достойни българи да ни управляват, така, че да бъдем равни на другите европейски народи. Имаме какво още да постигнем в тази посока и още много да работим. Сега, всеки от нас, трябва да направи своята равносметка.

Живеем в едно време, което много зависи от това на къде и как ще тръгне България. Толерантност помежду ни. За мен едно от най-силните му послания е, че може да бъдем силни само, когато сме обединени, не може да чакаме някой, който да ни бъде вечният спасител. Заедно можем да донесем и свободата си и заедно можем да строим България, категорична бе Йотова.

Според нея няма значение на какъв пост си, важното е да работиш за народа си. Това са думи, произнесени преди повече от век и половина и все още са актуални. И ще има успех онази държава и онази нация, която направи техния правилен прочит, каза вицепрезидентът. /БГНЕС