Илхан Кючюк: Несправедливостта с частичния Шенген да се коригира през 2024 г.

„През последните няколко дни виждаме последствията от частичните решения на Европейския съвет – границата между България и Румъния не може да се премине за 12-14 часа. Автомобилите и по-точно тежкотоварните превозни средства изпитват огромни затруднения“, заяви евродепутатът Илхан Кючюк по време на изказването си в ЕП.

По думите му приемането на България и Румъния в Шенгенското пространство по въздух и вода е стъпка напред, но не това е справедливото заключение и очаквания резултат от дългогодишната работа, нито пък е справедливо решение за българските и румънски граждани.

Кючюк изрази възмущение от изказванията на някои австрийски политици от най-високо ниво, които определят това решение като „бъркане в раната“ и зададе въпрос: „В коя рана? В достойнството, в честта на тези хора, които години наред изпълняват всички решения на европейските институции“, запита евродепутатът.

В заключение Илхан Кючюк призова тази несправедливост да се коригира през 2024 г. Да се вземе решение и в крайна сметка правилата да важат за всички европейски граждани, заключи той. /БГНЕС