Имран Хан: Управляващата коалиция и военните ме преследват

Бившият министър-председател на Пакистан Имран Хан твърди, че управляващата коалиция в Пакистан и военните преследват него и партията му Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), за да му попречат да участва в предстоящите парламентарни избори, съобщи „Ал Джазира“.

Хан заяви, че срещу него са заведени над 100 дела, за да не бъде допуснат да участва в изборния процес.

"Всички политически партии и елитът искат да ме отстранят от изборното поле", каза той и добави, че в сряда полицията е обградила дома му и е блокирала достъпа до главните пътища.

Полицията твърди, че той е приютил десетки хора, за които се твърди, че са участвали в насилствени протести срещу неотдавнашния му арест.

Хан беше арестуван от паравоенните сили по време на явяване пред Върховния съд на Исламабад на 9 май.

Драматичният арест доведе до широкомащабни протести в цялата страна, които прераснаха в насилие, като бяха атакувани военни обекти, а няколко жилища бяха подпалени. По време на протестите бяха убити най-малко 10 души, а близо 5 000 души бяха арестувани, включително висши лидери на партията PTI.

Хан отрича да е предоставял убежище на "терористи" и твърди, че палежът е извършен "умишлено от хора, които са били изпратени за тази цел".

"Поканих всички да дойдат и да потърсят тези терористи, защото това е само претекст за тях –(властите) да извършат обиск и да ме приберат", допълни той.

70-годишният бивш състезател по крикет също така твърди, че от миналата седмица насам 7 500 негови поддръжници са били вкарани в затвора.

"Това е умишлено, тъй като високият рейтинг на моята политическа партия е 70 %, а правителството бяга от избори", смята Хан.

До октомври в Пакистан трябва да се проведат избори, преди които настоящият режим ще бъде разпуснат и ще бъде създадено служебно правителство, което да проведе вота, както е прието в южноазиатската страна. /БГНЕС