Йордан Божилов: Черноморският регион стана най-рисков в глобален аспект

Черноморският регион се превърна в най-рисковия регион за сигурността не само в Европа, но и в глобален аспект, тъй като имаме много рискове събрани накуп. Преди всичко това е войната на Русия срещу Украйна не само нея, а всички останали държави.

Това заяви в интервю за БГНЕС експертът по сигурност Йордан Божилов, председател на Софийски форум за сигурност.

Йордан Божилов

Според него друга голяма опасност представляват и т.нар. „замразени конфликти“ в Молдова и Грузия, между Армения и Азербайджан. „Както и всички рискове, които произтичат от военните действия, като екологичните и хибридните рискове“, добави Божилов.

Той смята, че МО трябва да представи един комплексен доклад за това какви са нашите интереси, какво правим и как постигаме нашите цели в Черно море.

За да засилим нашата сигурност в Черно море, България трябва да направи няколко неща.

„Трябва да повишим отбранителните способности на флота. Два военни кораба се строят вече в българско пристанище, но това не е достатъчно. Нашите системи за отбрана са изключително стари и несъвместими с тези на НАТО. Трябва да обърнем внимание на бреговата охрана – нови ракети с по-голяма далекобойност. Трябва да обърнем внимание на ПВО отбрана – нови по-точни ракети. Трябва да имаме системи за наблюдение, анализ за контрол на черноморското пространство“, заяви Божилов.

Експертът подчерта, че това няма да е достатъчно.

„Затова е необходимо да се засили регионалното сътрудничество между България, Румъния и Турция и да се помисли каква е ролята на НАТО, какво могат нашите съюзници да допринесат със способности, тяхната политическа тежест за решаване на проблемите в Черноморския регион“, заяви Йордан Божилов. /БГНЕС