Йорданов: Службите подхождат по български – снишават се и чакат да отмине вятъра

Нормално е когато се сменя властта да се сменят и служители на високи постове. А и не мисля, че единствено тези, които заемат в момента една или друга длъжност са хората, които могат да свършат работа.

Това заяви пред БГНЕС адвокат Емануил Йорданов, бивш министър на вътрешните работи.

Коментарът му е свързан с изказването на служебния вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков, който в телевизионно интервю днес каза, че службите са се самообезглавили, а ръководствата им са излезели в отпуск до септември.

По-късно от Националната служба за охрана казаха, че началникът на службата бригаден генерал Емил Тонев не ползва платен годишен отпуск, а е в принудителен триседмичен отпуск през март 2021 г. поради заболяване с COVID-19. Към днешна дата ръководството на НСО изпълнява задълженията си пълноценно и в пълен състав, заявиха от НСО. От ДАНС пък потвърдиха, че директорът на агенцията Димитър Георгиев е излязъл в неплатен отпуск от началото на месеца.

Не виждам защо случващото се в МВР трябва а се определи като чистка. Най-малкото броят на освободените кадри е твърде малък. Освен това от компетентност на министъра е кадровата политика в министерството, в случая неговите действия се опират на разпоредби от закона, коментира Йорданов.

Според него ситуацията в службите в момента е типично българска. Това не е нещо, което не се е случвало. Обикновени при смяна на властта имаме такива действия от страна на високостоящи служители – действат по указания на Тодор Живков, който казваше „ще се снишим и ако ни отмине вятъра, няма да се преустройваме”, заяви още Емануил Йорданов. /БГНЕС