Иран призова Гутереш да се намеси за издаването на виза на Зариф

Постоянният представител на Иран в ООН изпрати писмо до генералния секретар на ООН Гутереш с молба да се намеси в ситуацията с издаването на американска виза на иранския министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф, информира РИА Новости.

По-рано тази седмица САЩ не издадоха виза на Зариф, за да присъства на заседанието на Съвета за сигурност на ООН.

„Постоянната мисия на Ислямска република Иран при Организацията на обединените нации остро протестира срещу приемащата страна и изразява дълбоката си загриженост за многократното неизпълнение на нейните правни задължения, както и за опитите да се използва местоположението на централата на ООН като политически лост срещу определени държави ", се казва в писмото.

"При настоящите обстоятелства, за да се отстрани това нарушение на международното право, е необходимо да се използват наличните правни средства", пише постоянният представител на Иран. Според него Техеран е твърдо убеден, че продължаващото неизпълнение от страна на САЩ на задълженията й, което се отрази върху работата на иранските представители в ООН, потвърждава, че между приемащата страна, ООН и Иран съществува правен спор.

Съединените щати, като страна, в която се намира ООН, са длъжни да предоставят визи на всички дипломати на страните-членки на ООН, въпреки че това задължение периодично се пренебрегва. В миналото Зариф получи американска виза за пътуване до ООН, но движението му в САЩ беше строго контролирано./БГНЕС