Искрен Веселинов: Енергийната криза е резултат от сбъркана политика

Поругаването на българския химн от македонските запалянковци по време на футболния мач между България и РС Македония показва доколко тази страна е готова за членство в Европейския съюз.

Енергийната криза в ЕС не е резултат от войната в Украйна, а от сбърканата енергийна политика на Брюксел.

Това заяви пред БНТ съпредседателят на ВМРО Искрен Веселинов, водач на листата на партията във Варна.

Искрен Веселинов заяви, че случилото се на македонския стадион не е просто акция на футболни фенове. На следващия ден медиите в РСМ са отразили тяхното поведение като „висок патриотичен дух“. „Това е държавна пропаганда, състезанието по антибългаризъм продължава“, каза водачът на листата на ВМРО във Варна.

Той е категоричен, че ако не изчистим миналото, не можем да вървим напред към бъдещето. Според него също така е безсмислено включването на българите в Конституцията, ако не се знае историческия контекст.

„В РСМ са се вкопчили в една лъжа, но рано или късно истината ще победи, в края на краищата живеем в ХХI век и информация има навсякъде“, каза съпредседателят на ВМРО.

Искрен Веселинов се спря подробно и на икономическите мерки, които предлагат „воеводите“. Той припомни, че още през пролетта са предложили на парламентарните партии да се приеме закон за събиране на свръхпечалбата и в частните енергийни дружества.

ВМРО също така предлагат сключването на дългосрочни договори между енергийните дружества и производителите, така че и двете страни да не бъдат ощетени. „Няма никаква причина да се играе ден напред на борсата“, каза Веселинов, уточнявайки, че производителите на ток могат да калкулират своите разходи и да предложат разумни цени на своите клиенти без никой да е ощетен от това.

ВМРО призова също така да се спре узаконения европейски рекет с въглеродните емисии. „От него печелят само финансовите институции, които търгуват с тях“, добави Искрен Веселинов.

Според него предходното управление е станало съучастник в ограбването на хората с инфлацията, която у нас е много по-висока, отколкото в ЕС.

„Държавата трябва да води активна антимонополна политика, нещо, което е провеждано през годините, включително когато ВМРО участваше във властта. В продължение на 7 години цената на тока почти не се повишаваше. А сега наблюдаваме ускорено ограбване на потребителите, всички се оправдават с войната. Енергийната криза в Европа не е резултат от войната, а от сбърканата енергийна политика. Европа закриваше АЕЦ и въглищни централи и преминаваше все повече и повече на газ“, категоричен е Искрен Веселинов.

Той разкритикува и политиката провеждана от кабинета Петков, която ще остави без поминък регионите зависими от въгледобива и производството на ток.

Според него смешните пари, които ще получим по Плана за енергиен преход в тези региони, нашата енергетика генерира за 2-3 години. /БГНЕС