Испанският парламент обсъжда законопроект за амнистия на нелегалните мигранти

Испанският парламент гласува обсъждане на инициатива, която призовава за легализиране на всички мигранти без документи, живеещи в страната.

Инициативата, подета преди повече от три години от група в защита на нелегалните мигранти, беше подписана от над 600 000 души и подкрепена от около 900 сдружения.В нея се призовава за прилагането на механизми, които да позволят на живеещите в Испания мигранти без документи да "излязат от ситуацията на невидимост и на "липса на права".

"Според последните оценки между 390 000 и 470 000 души са в нелегално положение в Испания, като една трета от тях са непълнолетни", се казва в текста на инициативата.

Въпреки това "критериите за получаване на разрешение за пребиваване са много строги", а процедурата за получаване на разрешение е "бавна, бюрократична", се казва още в инициативата.

Въпреки че управляващата Испанска социалистическа работническа партия (PSOE) подкрепя разглеждането на предложения закон от парламента, тя остава предпазлива, заявявайки, че европейското право не позволява общо легализиране на мигрантите без документи.

Поддръжниците на инициативата обаче твърдят, че през последните десетилетия в Европейския съюз, включително и в Испания, няколко пъти са прилагани политики за масова легализация.

Политикът от PSOE Елиса Гаридо заяви, че не е трудно да се "сподели... похвалната цел" на тази инициатива за "възстановяване на достойнството и осигуряване на уредено административно положение на хората, които живеят в нашата страна и имат права".

Авторите на инициативата твърдят, че настоящата ситуация накърнява "основните права" на имигрантите без документи, които не се облагат с данъци, което причинява "значителни икономически и фискални загуби" на Испания./БГНЕС