"Историческо" решение на ЕСПЧ задължава България да признае еднополовите връзки

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург постанови решение в полза на еднополова двойка - Дарина Коилова и Лилия Бабулкова, чийто брак в Обединеното кралство многократно не е бил признаван от българските институции.


ЕСПЧ постанови, че българската държава е длъжна да създаде правна рамка, която да позволява на еднополовите двойки адекватно признаване и защита, съобщи BIRN.

"Същественото в това решение е, че макар и да няма конкретен срок за прилагане на рамката, държавата е длъжна да премине през този процес и в сътрудничество със Съвета на Европа", заяви пред BIRN Деница Любенова, правозащитник, адвокат и член на ЛГБТИК+ колектива "Действащи".

Любенова, чийто екип представлява Бабулкова и Коилова от началото на седемгодишната им съдебна битка, определи решението като историческо и голяма стъпка към равенството в България, тъй като създаването на подобрена рамка ще помогне да се предотврати проблемът с двойките, съществуващи в правен вакуум.

Бабулкова и Коилова са заедно повече от 14 години, а през 2016 г. сключват брак във Великобритания.

През 2017 г. българската Столична община отказва да признае брака им въз основа на конституцията, определяща брака като акт между мъж и жена.

Бабулкова, Коилова и Любенова се опитват да заведат дело срещу общината, но през 2019 г. Административният съд и Върховният съд отново потвърждават решението.

През 2020 г. двойката подава жалба срещу България, в която твърди, че е нарушен член 8 от Европейската конвенция за правата на човека (право на зачитане на личния и семейния живот).

Борбата на Бабулкова и Коилова привлече вниманието на медиите в България и случаят бързо се превърна в символичен за ЛГБТ общността в страната.

В допълнение към делото за признаване на брака им, Бабулкова и Коилова водят дело в Софийския градски съд за промяна на фамилното име на Коилова.

Двойката съди и Центъра за асистирана репродукция, където им е отказано финансиране на процедура.

"Оттук нататък решението на ЕСПЧ определено ще бъде фактор в тези дела", каза Любенова.

По несвързано дело през юни миналата година съдът в Страсбург осъди България да плати обезщетение на майката на 26-годишен мъж, убит при хомофобско убийство в София през 2008 г., и задължи българското законодателство да включи хомофобията като утежняващ фактор. На 23 юли парламентът въведе по-строги наказания за хомофобски престъпления в Наказателния кодекс на държавата.

Решението на ЕСПЧ по делата Бабулкова и Коилова също така изисква от България да обърне внимание на правата на транссексуалните, които до голяма степен остават незащитени в България.

През февруари Върховният съд постанови, че транссексуалните хора вече няма да имат право да променят документите си в съответствие със своята идентичност - решение, което според прогнозите на правозащитници само ще доведе до завеждането на още дела срещу България в ЕСПЧ. /БГНЕС