Италианската полиция разби мащабна италианско-китайска схема за измами

Италианската полиция съобщи, че е разбила мрежа за данъчни измами на стойност 1,7 милиарда евро, в която са участвали италиански и китайски заподозрени, използващи над 100 фиктивни компании в северната част на страната, предаде АФП.


Финансовата полиция съобщи, че 85 души са заподозрени в участие в измамата, включваща фалшиви фактури от 140 фиктивни дружества за период от две години - 2022 и 2023 г.

При операцията, съсредоточена в северната област Ломбардия, е иззето имущество на стойност около 370 млн. евро - включително пари в брой, банкови сметки, луксозни автомобили и недвижими имоти.

Измамата се е въртяла около сложна система от преводи към сметки, базирани в Китай, Италия и други държави от Европейския съюз, съответстващи на плащания за продажби на продукти, които всъщност никога не са съществували.

"Центровете за обработка на данни", открити при разследването, са помогнали на предполагаемите заподозрени да укрият данъци и да изперат пари чрез преводите, заяви полицията.

След това тези суми са били тайно връщани в брой на предполагаемите заподозрени чрез куриери.

Системата е била "способна да прехвърля и изпира милиарди долари и да използва непроследени парични средства", за да се разплати с изпращачите, заяви полицията. /БГНЕС