Италианският пианист Маурицио Полини почина на 82 години

Италианският пианист Маурицио Полини, виртуоз на Шопен и Бетовен, който десетилетия наред си сътрудничи с "Ла Скала", почина на 82-годишна възраст, съобщиха от Миланската опера.


През последните години той е бил в лошо здравословно състояние, принуден да отмени някои концерти.

"Ла Скала" нарече пианиста "един от най-великите музиканти на нашето време и основен ориентир в артистичния живот на театъра в продължение на повече от 50 години", предаде АФП.

От 1958 г. до последния си концерт през февруари 2023 г. Полини е свирил в Ла Скала 168 пъти, съобщиха оттам, без да включват безбройните семинари с ученици и конференции.

"Полини беше способен да направи революция във възприемането на композитори като Шопен, Дебюси и самия Бетовен и да насърчи слушането на историческите авангарди, преди всичко на Шьонберг, и на музиката на днешния ден", заявиха от Ла Скала.

Роден на 5 януари 1942 г. в Милано в семейство на художници, Полини "щурмува" сцената на класическата музика през 1960 г., когато на 18-годишна възраст и като най-младия участник в конкурса печели Варшавския конкурс "Шопен".

Известно е, че Артур Рубинщайн, председател на журито, е казал, че младият вундеркинд "вече свири по-добре от всеки от нас".

Половин век по-късно Полини коригира цитата на Рубинщайн, като казва: "Свирих "технически" по-добре от всеки член на журито".

"Винаги съм си мислел, че казва това, за да се подиграе на колегите си от журито. Някой е подправил това изказване, като е премахнал "технически" и то се е превърнало в преувеличен комплимент", казва Полини в документален филм от 2014 г.

Вместо да се впусне направо на концертната сцена, Полини отлага кариерата си, за да учи, като обяснява, че да се изявява веднага би било "малко преждевременно за мен".

"Исках да уча, да се запозная по-добре с репертоара, да свиря музиката на Бетовен, Шуберт, Брамс...", казва той.

Постепенно разширява репертоара си, включвайки съвременна музика, по-специално тази на Пиер Булез и Луиджи Ноно, с които става близък приятел.

Сътрудничи си и с диригенти - от Рикардо Мути до Даниел Баренбойм и Рикардо Шайи.

От Бетовен до Брамс

В края на 60-те години Полини участва в импровизирани концерти във фабрики и програми за студенти и работници в "Ла Скала", дирижирани от неговия приятел Клаудио Абадо.

Първото си турне в Америка Полини прави през 1968 г.

От 70-те до 90-те години на ХХ век създава редица записи за престижния лейбъл Deutsche Grammophon, като се превръща в признат интерпретатор на Лудвиг ван Бетовен, Роберт Шуман, Франц Шуберт и Йоханес Брамс.

Албумите на Полини са отличени с множество награди, включително "Грами" през 2007 г. за най-добро изпълнение на инструментален солист (без оркестър) за Шопен: Ноктюрно.

Той оставя съпругата си Марилиза и сина си Даниеле, който е опитен пианист и диригент, под чието ръководство Полини понякога свири и записва. /БГНЕС