Италия се класира за Евро 2024 след нулево равенство с Украйна

Действащите европейски шампиони Италия спечелиха необходимата точка срещу Украйна, за да се класират за Евро 2024 като втори в група С след Англия. Победата с 2:1 в ответния мач означаваше, че „скуадра адзура“ трябва да избегне поражение срещу Украйна, с която започнаха тази решаваща среща с равни точки.


Трескавият мач в Леверкузен, Германия, завърши без голове, за да донесе на възпитаниците на Лучано Спалети място на финалите следващото лято. Надеждите на третата в крайното класиране на групата Украйна за класиране зависят от плейофите през март. Окуражени от страстната подкрепа на "домашния" си стадион на фона на продължаващата агресия на Русия в страната им, украинците имаха претенции за дузпа в края, след като Михайло Мудрик падна след контакт с Брайън Кристанте, но те бяха отхвърлени.

Италианците успяха да си гарантират, че ще присъстват в Германия, за да защитават короната си, класирайки се за осмото си поредно европейско първенство. Украйна на Серхий Ребров, единственият отбор, която преди това беше взел точки от победителя в групата Англия, започна позитивно в преследване на търсената победа. Нисък удар на Георгий Судаков принуди вратаря на Италия Джанлуиджи Донарума да се намеси рано-рано в мача. Вратарят на символичните домакини Анатолий Трубин също направи добро спасяване, за да откаже Николо Барела.

Спалети призова своите играчи да "откраднат италианските сърца" в двубоя с Украйна в Германия, където ще се проведе Евро 2024. Класирането на Италия ще отмие неприятния спомен на „тифозите“ от неуспеха на националния им отбор да достигне до финалите на последните две световни първенства. /БГНЕС