Иван Гешев: Хората, които говориха несвързано за опита за атентат, да се извинят

"Благодаря на колегите си от цялата страна, на главните прокурори, които ми се обадиха от целия Европейски съюз, както и на европейските институции за подкрепата, която оказаха на българската прокуратура!


В деня на взрива по цялото трасе имаше доста оживено движение и само 2-3 минути след като ние продължихме, се разминахме с над 10 коли, които се движеха в посока Самоков. Това, за което най-много се радвам, е, че в този ден не пострадаха някои други невинни български граждани".

Това каза в интервю за БНТ главният прокурор Иван Гешев.

"Прибирах се по обичаен маршрут, на завой по него се чу взрив. Усетих дори помръдване на автомобила може би от взривната вълна. Отдалечихме се в посока София и колегите, които бяха с мен от НСО, ме заведоха в сградата на НСО. Такъв е протоколът, който те спазват.

Какво точно се е случило ще каже разследването и най-вече експертизите, които са назначени. Това, което знам от преразказ на служители на отряда за борба с тероризма, от това, което са споделили при огледа, както и от израелския експерт, който е един от може би най-добрите в Държавата Израел в сферата на разследване на терористични актове, е следното, при условието, че това са вероятни хипотези, тъй като все още няма изготвени експертизи: мястото е много добре избрано, става дума за изключително професионална работа, която е продължила дълго време, взривът, за разлика от твърденията в медиите, е бил насочен в посока шосето, а не да копае. Били са поставени метални сачми, които някъде след 15 метра почти са прерязали дърво. Това, което ми каза израелският колега, е, че в рамките на по-малко от секунди, ако една от тези сачми беше ударила една от вратите на колата, той лично не може да гарантира какъв е щял да бъде резултатът и дали е щяла да издържи. Учудвам се от твърденията на някои „експерти“ в последните дни. Оказва се, че в България има повече експерти по взривове, отколкото в Държавата Израел, които твърдят, че са сигурни какъв би бил резултатът", коментира главният прокурор.

"Бях със служители на НСО, както почти всеки път. Явно тече опит за подменяне на основния въпрос - нормално ли е до кола на главен прокурор на страна от Европейския съюз да се произведе атентат и взрив. Разбирам опитите за спекулации и отклоняване на темата, но трябва да си зададем по-сериозни въпроси. А те са: в кои години живеем и в кои години се връщаме? В каква държава живеем? Каква е медийната ни среда и какви послания излъчваме на българските граждани? Дали е важно с кого си пътувал или е по-важно, че вече никой българските гражданин не може да се чувства сигурен. Теми, на които трябва да отговорят българските политици", допълни Гешев.

Комуникирах неформално с журналисти чрез съобщения в деня на атентата. Те ме попитаха как съм, а аз отговорих, че съм добре, но се притеснявам за децата си. И това е нормалната реакция на всеки човек. Първото, за което ще се сети в този момент. След това започнаха различни импровизации в медиите, че съм бил със семейството си. Вероятно в цялата ситуация г-н Сарафов не е съобразил изказването си и аз не възприемам като нещо лошо, че се е извинил за грешката си. Не чух служебният министър на МВР да се извини за това, че каза, че има заподозрени за този атентат и за този взрив.

Не е лошо служебният вътрешен министър на МВР, а и българските политици, които в последните дни говорят несвързано да започнат да се извиняват. Може би, ако започнат да се извиняват за грешките си, ще започнем да живеем в една по-добра държава", коментира още Гешев.

"Не мога да кажа защо служебният вътрешен министър Демерджиев прави такива изказвания. Най-малко той дори не е посетил местопроизшествието. Според българския Наказателно-процесуален кодекс служебният вътрешен министър не участва в разследването и няма право да разгласява информация по него. То се води от следователи от НСлС. Неговите собствени служители от СОБТ са заявили пред следователи, че става въпрос за взрив с поне 3-килограмов тротилов еквивалент. Така че отдавам изявленията на министър Демерджиев на хаоса, който настъпи след този атентат. Предполагам, че го е направил неумишлено.

Предстоят експертизи и за да бъдем сигурни във всичко това, което казвам, трябва те да приключат със съответните заключения. Затова за мен е странно как министърът и други лица заявяват категорично неща, които трябва да са ясни след изготвяне на експертизите", допълни главният прокурор и уточни, че не наблюдава разследването по случая. "Единственото, което ми е известно, е, че предстои да бъдат привлечени партньорски служби. Колегите търсят активно съдействие. Приветствам желанието на колегите от НСлС в разследването да бъдат привлечени и да помагат и служители на Европол. Това е безпрецедентен акт. Както казаха представители на Европейския парламент – това е атентат срещу върховенството на закона", заключи Гешев./БГНЕС