Иван Терзиев с високо държавно отличие от президента

Румен Радев връчи държавни отличия на изтъкнати българи за значимите им заслуги в областта на културата, предаде репортер на БГНЕС.

Държавният глава удостои с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – огърлие Иван Терзиев, режисьор на игрални и документални филми и известен с активната си преподавателска дейност. Режисьорът Николай Георгиев, чиито постановки, показани по цял свят, му носят международно признание и множество награди, също беше удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен.

Отличен беше и Рашко Иванов, посветил дългогодишни усилия за утвърждаването на българо-хърватските отношения в академичната и други области.

Сред отличените с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ беше и архитектът Лозан Лозанов за неговия принос в развитието на съвременната българска архитектура.

Орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен получи художественият ръководител с диригент на хор „Славянско единство“ Донка Копринкова по повод таланта и професионализма ѝ в областта на българското хорово изкуство.

Държавният глава каза, че за него е гордост да връчи тези високи държавни отличия на достойни българи в навечерието на Деня на българските будители – 1 ноември.

„Вашите биографии са разказ за десетилетен творчески труд и талант, посветен на общественото ни развитие, духовно израстване и задълбочаване на приятелството ни с други народи. С художествените средства на кинематографията и архитектурата, с утвърждаването на културни ценности и традиции, и със сътрудничество, вие изграждате идеали, отстоявате ги, вие изграждате основополагащи ценности, възпитавате мироглед и разкривате нови хоризонти за не едно поколение“, каза в словото си Румен Радев и подчерта, че днешните отличия са дълбоко признание на цялото ни общество за техните постижения.

От своя страна режисьорът Иван Терзиев изрази своята огромна благодарност, за това че е оценен приносът му. Той разказа, че е бил сред поканените учители в създадения през 1973 г. когато се основава кинофакултетът във ВИТИЗ, където той преподава 40 години.

„За мен професията учител и будител са синоними на едно и също нещо – борба за духовността на нашия народ. Изключително съм благодарен за това, че моята дейност като учител – будител е била оценена по този начин“, заяви Терзиев и добави, че като кинорежисьор, през 1977 г. е бил удостоен с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен. /БГНЕС