Израел е "рамо до рамо" със САЩ по отношение на Иран

Министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че Израел и Съединените щати са "рамо до рамо" в борбата срещу заплахата от Иран, след като разговаря с ръководителя на Централното командване на САЩ Майкъл Курила.


"Враговете ни смятат, че могат да разделят Израел и Съединените щати, но обратното е вярно - те ни сближават и укрепват връзките ни", каза Галант, след като двамата обсъдиха заплахите на Иран за ответни мерки за смъртоносния въздушен удар по консулството му в Сирия.

"Ние стоим рамо до рамо", каза Галант и добави: "Готови сме да се защитаваме на земята и във въздуха, в тясно сътрудничество с нашите партньори, и ще знаем как да реагираме."

Опасенията, че Иран скоро може да предприеме ответна атака, накараха Франция да препоръча на своите граждани да избягват пътувания в региона.

Израел заяви, че укрепва противовъздушната си отбрана и спира отпуските на бойните части след въздушния удар от 1 април, при който бяха убити седем ирански гвардейци на ислямската революция, двама от които генерали.

Министърът на външните работи Хосейн Амир-Абдолахиан заяви в четвъртък, че Иран не е имал друг избор, освен да отговори на смъртоносната атака срещу дипломатическата си мисия, след като Съветът за сигурност на ООН не е предприел действия.

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в сряда, че Иран "заплашва да извърши значителна атака срещу Израел", и обеща "желязна" подкрепа за своя главен регионален съюзник въпреки дипломатическото напрежение във връзка с воденето на войната в Газа от страна на Израел. /БГНЕС