Израел освободи двама заложници, държани в Рафах

Израел започна операция на специалните сили, при която бяха освободени двама израелски заложници в Рафах на фона на въздушни удари рано на 12 февруари, при които според местни здравни служители са загинали 37 души и десетки са били ранени в южния град на Газа.


При съвместна операция на ЦАХАЛ, израелската вътрешна служба за сигурност "Шин Бет" и специалното полицейско подразделение в Рафах бяха освободени 60-годишният Фернандо Симон Марман и 70-годишният Луис Харе, съобщиха израелските военни.

Двамата мъже, които бяха отвлечени от Хамас от кибуца Нир Ицхак на 7 октомври, са в добро състояние и са откарани в медицинския комплекс Тел Хашомер, съобщиха военните.

"Това беше много сложна операция", заяви говорителят на израелските военни подполковник Ричард Хехт. "Работихме дълго време по тази операция. Изчаквахме подходящите условия".

Заложниците са били държани на втория етаж на сграда, която е била пробита с взривно устройство по време на рейда, при който е имало тежка престрелка с околните сгради, каза Хехт.

В същото време е бил извършен въздушен удар, за да могат силите да бъдат изведени безопасно, каза той.

Въздушните удари предизвикаха повсеместна паника в Рафах, тъй като много хора са спели, когато ударите са започнали, споделиха жители с медиите.

Според жителите в ударите са участвали израелски самолети, танкове и кораби, като са били засегнати две джамии и няколко къщи.

Израелските военни заявиха, че са извършили "серия от удари" в южната част на Газа, които вече са "приключили", без да предоставят повече подробности./БГНЕС