Израелската армия пред БГНЕС: Това е най-зверската атака от създаването на Израел

Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) са готови за няколко сценария на войната. Извършихме най-бързата мобилизация в нашата история. Опитваме се да минимизираме конфликта на север. Свидетели сме най-зверското нападение срещу Израел и ще отговорим, така че да не се повтаря никога.

Това заявиха в ексклузивно интервю за БГНЕС от пресцентъра на израелската армия.

Лейтенант Маша Михелсон от пресцентъра на армията заяви пред БГНЕС, че за последните 48 часа ЦАХАЛ си е върнал контрола над южните части на страната и ако там са останали някакви терористи от ХАМАС, които още не са намерени, те са единици.

„Стабилизирахме южната част на Израел. Мнозинството жители в градовете, намиращи се в непосредствена близост до Ивицата Газа вече са евакуирани във вътрешността на страната. Те са настанени в хотели или при семейства“, каза тя.

Лейтенант Михелсон коментира и ситуацията с израелските заложници, които бяха отвлечени от терористите от ХАМАС.

"Едва сега започваме да разбираме колко много хора се намират в Ивицата Газа“, каза тя и уточни, че след ликвидирането на терористите е станало ясно колко много невинни израелски граждани са загинали при нападението. Така например през последните часове е установено, че 260 души са загинали по време на фестивала, който се е провеждал в близост до Ивицата Газа. „След като разпознаем техните тела, ще можем да разберем колко хора възможно са били отвлечени в Ивицата Газа“, добави официалният представител на израелската армия.

В същото време лейтенант Михелсон отбеляза, че висшите израелски военни, когато представят вариантите за военни действия пред политиците и Министерството на отбраната винаги имат предвид, че в Ивицата Газа има и израелски граждани. „И ние сме длъжни да помним това“, подчерта тя.

Ситуацията се усложнява и заради нападенията от север – от територията на Ливан.

За последните 48 часа 200 хиляди резервисти са призовани на служба. Това е най-бързата мобилизация в историята на Израел. Някои от тях бяха дислоцирани на юг, а други - на север, за да може армията да бъде готова на север и за да не се налага големи придвижвания“, обясни лейтенант Михелсон.

Тя подчерта, че Израел се опитва да минимизира конфликта на север: „ЦАХАЛ е готов за конфликт с „Хизбула“ и това не е свързано с нашите военни действия срещу ХАМАС“.

Спирайки се на ролята на Иран, официалният представител на израелската армия отбеляза, че Техеран от дълги години е свързан с Ивицата Газа и оказва помощ, включително финансова.

„Не разполагаме с информация, че Иран е наредил това нападение срещу Израел“, заяви лейтенант Михелсон и добави, че ЦАХАЛ е готов да посрещне и отрази всяко нападение, независимо откъде идва то.

Обобщавайки случилото се през последните три дни, лейтенант Михелсон заяви пред БГНЕС: „Това е най-зверската и фатална атака срещу Израел от основаването на държавата. За един ден загинаха повече евреи от края на Холокоста. Това е зверска атака и на нея трябва да се отговори така, че тя да не се повтори никога“. /БГНЕС