Изслушват в комисия Тагарев за военната помощ за Украйна

Комисията по отбрана ще изслуша днес министъра на отбраната Тодор Тагарев във връзка с предоставената военна помощ за Украйна, предаде репортер на БГНЕС.


БГНЕС припомня, че няколко решения са взети от България по отношение на военната помощ за Украйна. 49-ото НС взе решение за ускорено подновяване на складовете на МО. Прието е и допълнително решение за оказване на подкрепа на Украйна с над 100 БТР-а от резервите на МО. Прието е и последващо решение за оказване на помощ на Украйна, с което са дадени дефектни ракети С-300 за резервни части на Украйна и излишни патрони. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкритикува военния министър Тагарев, че все още нищо от военната помощ не е пристигнало в Украйна.

На 8.12.2023 г. приехме отново решение за подкрепа на Украйна. Оказахме политическа и икономическа подкрепа за Украйна, обявихме Гладомора за геноцид, приехме декларация за прием на Украйна за членство в НАТО, и др., припомни лидерът на ГЕРБ. Мислех, че всичко, което сме решили, вече се е случило, защото решението за БТР-ите е от юли 2023 г.

Досега имаме изпълнен гласуван от НС пакет от юни - изпълнен, пакета за ускоряване на обновяването на боеприпасите - изпълнено на 70%; относно изпращането на БТР-ите, както се похвали Тагарев - до момента не е изпълнено; пакет по решение на МС за предоставяне на мтелбета - не е изпълнено; решение на НС по изпращане на зенитни ракети - не е изпълнено; обучение на украински военнослужещи за санитари и летци - не е изпълнено, коментира Борисов. /БГНЕС