Какаото се превръща в луксозна стока на световните пазари

Цените на какаото в Ню Йорк достигнаха исторически връх над 10 000 долара заради упоритите опасения за предлагането, което допълнително подхрани притесненията за повишената цена на великденските яйца и други шоколадови лакомства.


Суровината, която се използва предимно за производство на шоколад, достигна 10 080 долара за тон, предаде АФП.

По-късно най-търгуваният договор за какао възлезе на 9 767 долара, тъй като слабите реколти в страните производителки породиха проблеми с недостига.

Междувременно цените на какаото в Лондон се повишиха до нов исторически връх от 8 682 паунда за тон.

Растящият пазар на какаото предизвика опасения за последващото въздействие върху цената на шоколада в момент, когато големите световни икономики вече се борят с високата инфлация.

"Шоколадът е новата луксозна стока в града и очакваме, че в отговор на това цените на сладките лакомства ще нараснат", каза Катлийн Брукс, анализатор от XTB.

Цената на какаото в Ню Йорк се е увеличила повече от два пъти тази година, като е скочила с около 135%.

Цените в Лондон са скочили със 144%.


Какаото поскъпна през 2023 г. на вълната от спекулации относно глобалния дефицит на предлагане, при който търсенето изпреварва предлагането.

Пазарът ускори главоломното си изкачване през тази година, задвижвано от кризата в доставките заради лошото време в Гана и Кот д'Ивоар.

Западноафриканските държави са най-големите производители на суровината в света.

И двете страни бяха засегнати от проливни дъждове, които предизвикаха трудна година за реколтата.

Сега производителите са изправени пред нови сътресения и поради възобновяването на климатичното явление Ел Ниньо, което причинява суша в някои райони и наводнения в други.

"Основните фактори на търсенето и предлагането доведоха до повишаване на цената на какаото през тази година", отбеляза Брукс.

"Намаленото предлагане от Западна Африка, основният регион за отглеждане на какао, заедно с увеличеното търсене оказват натиск за повишаване на цената", добави тя. /БГНЕС