Камерън започна новата си обиколка в Близкия изток

Министърът на външните работи на Обединеното кралство Дейвид Камерън ще започне четвъртото си пътуване в Близкия изток, откакто е на този пост, с разговори в Оман, включващи ролята на Мускат в посредничеството за постигане на мирно споразумение в Йемен, съобщи "Гардиън".

Министерството на външните работи заяви, че той ще се съсредоточи върху продължаващите нападения на хутите срещу търговското корабоплаване в Червено море, както и върху военните кораби на САЩ и Обединеното кралство, които се опитват да осигурят защита.

Вече има признаци, че насилието в Йемен се разпространява, тъй като силите, подкрепящи признатото от ООН правителство в Аден, се сблъскват с бойци на хутите. Насилието и предстоящото обявяване на хутите за терористична група от САЩ вероятно ще изострят усилията на хуманитарните организации да осигурят достигането на хуманитарни стоки до Йемен.

По време на посещението си бившият министър-председател на Обединеното кралство също така ще провери дали е неизбежен пробив в удълженото примирие между Израел и Хамас, което да доведе до мащабно освобождаване на заложници и значително увеличаване на помощта.

Въпреки резолюцията на ООН и разпореждането на Международния съд, които изискват незабавно увеличаване на помощта, агенциите на ООН не съобщават за подобрено сътрудничество от страна на Израел. Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху многократно е заявявал, включително и след решението на Международния съд, че е необходимо само минимално количество помощ, за да влезе в Газа.

БГНЕС припомня, че последното регионално посещение на Камерън беше в Израел, Палестинската автономия, Турция и Катар. По време на последното си пътуване той също така ще повтори пред регионалните лидери призива на Обединеното кралство за незабавна пауза в конфликта в Газа, която да позволи внасянето на значително повече помощи и извеждането на заложници, след което да се постигне напредък към устойчиво прекратяване на огъня. /БГНЕС