Канада сломи Русия и е на първи финал в историята си за Купа Дейвис

Отборът на Канада се класира за финала на новия формат на Купа Дейвис в Мадрид, след като надигра Русия с 2-1 победи в първия полуфинален сблъсък от надпреварата в зала „Каха Магика“.

Канада ще спори за трофея от Купа Дейвис за първи път в своята история, след като отстрани Русия в полуфиналите в Мадрид.

В първия двубой на сингъл Андрей Рубльов даде аванс на „Сборная“ след успех над Вашек Поспишил с 6-4, 6-4, спирайки серията на от три последователни победи на заемащия 150-о място в ранглистата. Това принуди Денис Шаповалов от „кленовите листа“ да запише задължителен успех над Карен Хачанов, за да остави северноамериканците в играта. Шампионът от Стокхолм направи точно това след труден успех с 6-4, 4-6, 6-4, за да вкара срещата в трети решителен мач на двойки. Там тандемът Поспишил/Шаповалов пречупи Хачанов/Рубльов след здрава битка в три сета, завършила с тайбрек в третия – 6-3, 3-6, 7-6 (5). Така, Канада се класира за първи път в своята история за финала на Купа Дейвис. „Кленовите листа“ ще спорят за титлата с победителя от двубоя между домакина Испания и Великобритания. Там, в първия мач на сингъл ще спорят Кайл Едмънд и Фелисиано Лопес, а във втория на корта излизат Дан Еванс и световния номер 1 Рафаел Надал. /БГНЕС