Канцеларията на южнокорейския президент защити вирусните му коментари за Япония

Президентът на Южна Корея Юн Сук Йол попадна в заплетена ситуация, след като коментарите му за това, че бившата колониална сила Япония не трябва да "коленичи", за да подобри връзките си, се разпространиха в социалните медии.

Юн, който е на шестдневно държавно посещение в Съединените щати, превърна укрепването на отношенията с Токио в ключов елемент от политиката на своята администрация. Той се стреми да засили регионалното сътрудничество в областта на сигурността пред лицето на нарастващите заплахи от страна на Северна Корея.

Двустранните връзки дълго време бяха обтегнати от проблеми, свързани с бруталното колониално управление на Токио над Корейския полуостров от 1910 до 1945 г., включително сексуално робство и принудителен труд, въпреки че Вашингтон многократно е призовавал двамата си ключови регионални съюзници да засилят сътрудничеството.

Преди пътуването си Юн заяви пред „Уошингтън поуст”, че не може да приеме идеята, че Япония "трябва да коленичи заради историята ни отпреди 100 години", за да се подобрят връзките между двете страни.

Коментарите, включително хаштагът #mustkneel, бързо се превърнаха в най-актуалната тема в корейските социални медии и Twitter и предизвикаха масово отразяване в централните медии.

От канцеларията на Юн заявиха, че президентът е имал предвид, че "не може да приеме твърдението, че подобряването на отношенията с Япония е невъзможно, освен ако те не коленичат в момент на голяма нужда от съюз за сигурност", заяви пред репортери президентски съветник, пожелал анонимност.

"Глупаво е да се обезсмисля цялата история на обмен и сътрудничество, датираща от 1500 години, заради една злощастна история, обхващаща период от по-малко от 50 години", каза помощникът.

През февруари Сеул представи план за обезщетяване на жертвите на японския принудителен труд по време на войната без прякото участие на Токио, което разгневи някои жертви.

Жертвите и техните адвокати твърдят, че предложението на правителството на Юн далеч не отговаря на исканията им за пълно извинение и директна компенсация от замесените японски компании.

"Коментарът му сам по себе си е проблематичен. Това, което искаме, е искрено извинение", казва един от коментаторите в YouTube.

Европа е била в състояние да си сътрудничи, "едва след като Германия се е извинила искрено в продължение на дълъг период от време. Направила ли е Япония същото?", пише друг. /БГНЕС