Капитанов: Земеделците в 10-дневен срок да сезират за засегнати площи от градушките

Апелираме земеделските производители в десетдневен срок да сезират за засегнати площи вследствие на вчерашните градушки. Това каза пред журналисти заместник-министърът на земеделието Иван Капитанов, който посети чирпанското село Зетьово, за да се запознае на място със ситуацията, предаде кореспондентът на БГНЕС.


Капитанов каза, че така ще може да бъдат оценени щетите при всеки един производител и ако е допустимо спрямо правилата за държавна помощ, той да бъде компенсиран. Това, което ще се опитаме да направим, е да изплатим обезщетенията в максимално кратък срок, за да могат производителите да продължат своята дейност там, където това е възможно, увери зам.-министърът.

Той коментира, че са строго разписани правилата за помощта при подобен тип събития. За да се извърши подпомагане на съответния земеделски производител, е необходимо да има сто процента пропадане на площите.

По думите на Капитанов има предвидени средства в план-сметката на Държавен фонд "Земеделие" за помощ при възникване на подобни събития, като предварително следва да се извършат огледи, да се изготвят съответните протоколи за нанесените щети, след което да бъдат обобщени данните.

От страна на регионалните дирекции на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ са спазени всички технически процедури, каза директорът на агенцията инж. Валери Ценов. Той коментира, че през вчерашния ден в областите Пловдив, Стара Загора и Сливен са изстреляни около 1100 противоградни ракети, като най-голямо въздействие е имало в района на Стара Загора. Не е имало и забавяне в работата на Агенцията в Пловдивско заради полети на самолети. /БГНЕС