Карнавал "Старчевата" в Разлог: Магията, която трябва да се изживее

Кукери гонят злото в първия ден на Новата година в Разлог. Карнавалът се нарича "Старчевата", на първи януари събира млади и стари на хорото, греещо от пъстротата на носии, чанове, кукери, това е магия, която трябва да се изживее, предаде кореспондентът на БГНЕС за региона.


Още от ранни зори звън на чанове буди града между три планини - Рила, Пирин и Родопите.


Маскирани с кожи и накичени с чанове, кукерите от седемте махали на Разлог гонят злото от домовете, след което дефилират на площад „Преображение“.


На Старчевата може да се види всичко - от чаушите, през мечките и мечкарите, и много други любопитни персонажи, до воя на зурните, думкането на тъпана, и накитените с местните носии танцьори.


„Старчевата, най-големият празник за Разлог, - от малки до големи събира всички на хорото, греещо от пъстротата на носии, чанове, кукери, - заповядайте, за да видите, защото - както казваме ние, разложани, Старчевата трябва да се види“, каза пред БГНЕС Илиана Балева.

"От незапомнени времена този карнавал битува в града, в него има йерархия: за да стигнеш до пръв чауш, до първа мома или ерген, ти трябва да се правиш от дете, за да ти дойде ред. Имам мои близки в семейството, които са чакали своя ред за първа мома, но не са стигнали, защото са се омъжили. Разбира се, всеки един гост е добре дошъл във всяка къща, ще бъдете нахранен, облечен в носия, Старчевата е една магия, която трябва да се изживее“, категорична е Балева./БГНЕС