Карнавална лаборатория – деца се учат да жонглират и ходят на кокили

Ходене на кокили, жонглиране с топки и бухалки, балансиране на чинии, въртене на пой и каране на моноцикъл – това бяха част от забавните атракционни изкуства, до които можеха да се докоснат посетителите на поредната открита карнавална лаборатория в столичния парк „Заимов“, предаде репортер на БГНЕС.

Инициативата е подхваната от група артисти от „Жар Театър“ и се реализира вече в продължение на няколко години в различни градове. В нея могат напълно безплатно да се включат всички, без значение от възрастта им, любопитни да изпробват възможностите в различни атрактивни карнавални дисциплини.

„Всяка година, през лятото, изваждаме нашите карнавални реквизити. Даваме възможност на всеки, който иска да опита, да се забавлява. Целта ни е да покажем, че макар и да изглежда сложно, това изкуство започва от съвсем простички неща. Всеки, който има желание, може да се научи. Искаме да предложим на хората една малко по-различна алтернатива за това как да си прекарат свободното време – с движение и на въздух сред природата“, разказа Пламен Радев, един от ръководителите на фондацията.

„Който е малчуган вътре в сърцето си, може да се включи“, допълни другият ръководител Елена Паб. Тя подчерта, че няма възрастова граница, а в различните им инициатива могат да се включат всички – от 2 до 102-годишни. Освен карнавалните лаборатории, ръководената от тях фондация прави и театър на открито.

Проектът „Карнавал-Експрес `2019“ е финансиран по Програма „Култура“ на Столична община и е част от събитията, посветени на 140-тата годишнина на града като столица на България. /БГНЕС