Кашай: Някои от участниците не разбират напълно правилата и ВАР протокола

"Някои от участниците във футбола не разбират напълно правилата и ВАР протокола, точно затова организираме това събитие. За мен е напълно излишно да се задават въпроси чрез медиите и да се пускат декларации по пет страници, ние сме тук, за да дискутираме по нормален начин с клубовете", обяви председателят на Съдийската комисия към Българския футболен съюз Виктор Кашай във връзка с недоволството на редица клубове от съдийските отсъждания от началото на сезона, предаде репортер на БГНЕС.

Днес Кашай и отговорникът за ВАР Петър Петров дадоха пресконференция, на която разясниха работата на системата и дадоха статистика за нейното представяне. "Както в България, така и в цял свят се работи по един ВАР протокол, който от 2018-та година е част от правилата на играта футбол. Първата опорна точка, която четем и коментираме, че тук има някакъв български ВАР, не е истина. Както в България, така и в Шампионска лига и навсякъде работим по единен ВАР протокол. Той е много дълъг, но ще маркирам някои основни принципи на протокола - ВАР намеса е различно от ВАР проверки. В един мач съдиите правят над 120 ВАР проверки на всички атаки, които могат да завършат евентуално с гол, наказателен удар или предотвратяване на очевидна възможност за гол", обясни Петров.

Той разкри, че от началото на сезона в Първа лига са се изиграли 107 мача, в които е имало 67 ВАР намеси или средно по една намеса на 1,73 мача. "Трябва да бъдем честни и да признаем грешки - имаме 49 положителни намеси и 13 негативни (4 неправилни и 9 пасивни намеси)", допълни той.

"От началото на сезона са минали повече от 100 мача, напълно нормално е в някои случаи да има дискусионни ситуации", каза Кашай. "Разбрахме, че някои от участниците във футбола не разбират напълно правилата и ВАР протокола, точно затова организираме това събитие. Скоро ще качим протокола, който е повече от 50 страници, за да може всеки да го свали. Ще дадем възможност и на отборите да дискутираме и да задават въпроси към Съдийската комисия на БФС и към мен след края на първата половина от сезона.", допълни унгарският специалист.

"До момента през сезона имаме нула гола, отбелязани от засада. Това е голямо предимство на системата", каза още председателят на СК, който призна, че Левски и Славия са били ощетени от съдийски решения - победният гол за Локомотив София срещу "сините" е дошъл след игра с ръка, докато дузпа за Славия срещу Арда неправилно е била отменена след препоръка на ВАР и консултация на рефера с екрана. /БГНЕС