Каталунците приветстваха либерализирането на визите за Косово

Каталуния, регион, който от известно време се стреми към независимост от Испания, с удоволствие призна паспортите на Косово от Испания, която обаче продължава да отказва да признае независимостта на балканската страна, съобщи „Коха“.


На 6 януари беше потвърдено, че Испания е признала паспортите на Косово, което позволява свободното движение на косоварите и в тази страна, както и в други страни от Шенгенското пространство от 1 януари. Испания е сред петте държави от ЕС, които отказват да признаят Косово. Решението е свързано главно с исканията за отделяне на Каталуния от Страната на баските. Другите непризнаващи държави са Гърция, Румъния, Словакия и Кипър.

"Испания все още не признава Косово, суверенитета или независимостта на Косово, защото не признаваме едностранни декларации за независимост", заяви Хосе Мануел Албарес, министър на външните работи на Испания.

С последното си решение Испания предизвика полемика в страната, но правителството реагира бързо, като заяви, че ходът за признаване на паспорта не означава ново "смекчаване" на отношението към Каталуния. През ноември партиите, подкрепящи независимостта на Каталуния, се споразумяха да подкрепят министър-председателя Педро Санчес за още един мандат. Партиите от този регион продължават да подкрепят независимостта на Косово.

Представител на "Заедно за Каталуния" заяви, че се радват за косоварите и се радват, че те ще отменят плановете за насърчаване на издаването на паспорти в парламента на Испания.

Регионалното правителство на Каталуния, ръководено от Каталунската републиканска левица, заяви, че "позицията му е в пълно съответствие с позицията на европейските институции относно признаването и суверенитета на Косово". "Испания е тази, която има различно отношение. Това е аномалия", заявиха в това правителство.

Едуард Джоузеф, експерт по Балканите в университета "Джон Хопкинс" в САЩ, оценява решението на Испания като "голяма крачка напред, която предупреждава за по-нататъшно сближаване на НАТО и ЕС по въпроса за гражданството на Косово".

"Това е въпрос от решаващо значение за стабилността на региона", каза той и добави, че новото решение на Испания открива нови възможности за сътрудничество./БГНЕС