Здравните власти призоваха за ваксинация

Ситуацията е критична, изправени сме пред огромна заплаха и за това е нужно общо действие. Отправяме призив за взаимодействие и национална мобилизация. Това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров, предаде репортер на БГНЕС.

6 007 са новите случаи на COVID-19 за изминалите 24 часа. 310 заразени са починали

Отправяме призив към българския народ да се пазим. Особено в последния етап на пандемията доказа, че без медицински сестри и акушерки ситуацията е много трагична. Това заяви председателят на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) Милка Василева. Обяснявахме, че трябва да се спазва социална дистанция и гражданите да се имунизират. За съжаление не бяхме разбрани. Вече около 45% от медицинските сестри у нас са имунизирани, за съжаление те са малко. Здравната система трябва да оцелее и да продължи да съществува, добави Василева.

Д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз, заяви също от своя страна, че общата картина е тежка. Ние работим на първа линия. Работим над входовете на инфекцията, това го правим ежедневно и няма върнати пациенти. Единственото, което може да ни спаси е ваксинацията, каза Шарков. Това, което може да доведе до смърт е COVID-19, загубихме много светли личности без време благодарение на инфекцията. Това не може да продължава повече, ние трябва да докоснем душата на човека, за да можем да убедим всички в правотата на предпазването на здравето, заяви Шарков.

Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз заяви, че страхът се бори със знание, знанието трябва да се предостави от лекари, специалисти, от институциите по достъпен и разбираем начин. Агенцията по лекарствата също трябва да вземе отношение към тази позакъсняла образователна кампания. Само апелът няма да свърши работа, трябва да имаме план, който да включва всички институции да преборим този страх. Числата са категорични, ясни. Напомням, че в момента се печели от много голяма дезинформация, трябва да изтръгнем хората от този кръг на дезинформация, добави Сербезова.

Председателят на УС на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че ваксинирането е най-важното действие за справянето с последиците от пандемията. Той подчерта, че някои хора се ваксинират за трети път вече.

„Лекарите сме обвинявани, че подаваме разнопосочни сигнали към обществото. Когато по една теза, каквато е пандемията, 90% от хората в световен мащаб твърдят едно и също нещо, и само 1, двама или трима твърдят обратното, е редно да се замислим, че тези, които са мнозинство, са правите. Галилей навремето е бил единственият, който е стъпил на науката, базирана на доказателства. Той е доказал, че земята се върти. Единствените срещу науката са новите пророци, които, според техните разбирания, единствени виждат истината. Това, което се случи в нашата държава, е, че правото на мнение се измести. Над 90% от колегите твърдят, че ваксините са спасили човечеството от множество болести. В нашата градина на БЛС – ние не се идентифицираме с тези, които искат да станат известни за сметка на това, че носят страдание и смърт“, обясни д-р Маджаров.

По думите му сега предстои да се сблъскаме с най-тежката част от кризата. Лекарят подчерта, че трябва да изоставим конспиративните теории и да се фокусираме върху научно обоснованите такива.

Д-р Станимир Хасърджиев от Националната пациентска организация също се включи в дискусията, като заяви, че България се е провалила в битката с коронавируса.

„Нашето послание е много просто, към хората, които се колебаят – в COVID-19 няма конспирация, той взима жертви всеки ден. Не отчитаме всички жертви дори, има и такива, за които не знаем. Искам да се обърна към възрастните хора – не се колебайте, няма за кога, сега е моментът да се слагат ваксини. По-добре е да сложим ваксината, отколкото да отлагаме. Пациентите с хронични заболявания – свържете се с лекуващия си лекар, за да ви даде съвет какво да направите. Най-противопоказното е човек да се разболее в момента от COVID-19 и да има 1-2 хронични заболявания. Всички мои близки са ваксинирани до един“, подчерта той.

Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК и председател на Българската aсоциация за закрила на пациентите (БАЗП) повдигна въпроса за издаването на фалшиви зелени сертификати. По думите му става въпрос за едни „хитреци“, които са си извадили такива сертификати и сега не могат да се ваксинират. Този бизнес се развивал много усилено в последните години. Председателят на БАЗП критикува остро пиар кампанията на Министерството на здравеопазването по отношение на ваксинирането. Според него тя е изключително неадекватна и проблематична.

„Ние призовахме т.нар. предизборна кампания да спре. Този вид коронавирус е 10-20 пъти по-заразен, затова има повече заболели. Ваксините не били достатъчно изпитани – милиарди вече се ваксинираха и няма кой знае какви странични ефекти. Всеки, който е разумен, може да се ваксинира. Трябва да има нетърпимост към хората, които ходят без маски. Наистина вече всички сме на първа линия“, каза още Таушанов.

Председателят на Организацията на пациентите с ревматологични заболявания Боряна Ботева изрази мнение, че пациентите като цяло се нуждаят от вярна и научно обоснована информация. Според нея всички научни становища трябва да се основават на научни доказателства.

„Информацията трябва да бъде предоставена безпристрастно. Всяка крайност изглежда съмнителна. Информацията трябва да е научно доказана, за да помогнем на хората да повярват. Ако хората имат точната информация, те ще се ваксинират. Що се касае до обществото като цяло, за него важи същото правило“, допълни тя.

След изказванията на всички представители на медицинските грижи, се включи и здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той изрази притеснението си, че в момента преживяваме най-тежката вълна на COVID-19. По думите му Делта вариантът на коронавируса е в пъти по-заразен и опасен.

„Здравната система се справя до този момент добре. Следващите 2 седмици ще бъдат критични. Използвам случая да се обърна към всички медици – гордея се с тях. Гордея се, че съм лекар като виждам какво правят колегите ми. Гордея се, че съм българин. Загубихме част от колегите заради саможертвата им. Това не е само здравна криза, това е национално бедствие. Здравната система не може да се справи сама без участието на всички граждани. Ако всички ние не се вземем в ръце, ако не носим някои прости правила, можем да излезем от тази криза“, подчерта д-р Кацаров.

Министърът изтъкна още, че единственото нещо, което може да ни изкара от кризата, е ваксинацията. Всички други мерки били само временни и нямало повече време за отлагане.

„Очевиден факт е, че ваксините са ефективни. В страните, в които преобладаващата част от населението се ваксинира, умират по няколко души, а не по няколко стотин. Т.е. вижда се, че ваксините са безопасни. Можем да излезем от тази ситуация, можем да се справим. Това е зараза, която се предава от човек на човек. Можем да се справим само ако всички осъзнаем пред какво сме изправени. Трябва да се държим отговорно пред близките си хора. Това е нашият общ призив. Ситуацията е критична и ще бъде такава в следващите няколко седмици. Нека проявим отговорност и да запазим общността и държавата си“, уточни той. /БГНЕС