ХАМАС обяви начало на операция срещу Израел и я обстреля с над 5000 ракети

Над 5000 ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа към Израел в събота.

С това групировката ХАМАС обяви старта на операция "Аал Акса Потоп", предаде АФП. „Решихме да сложим край на всички престъпления на окупацията от Израел, приключи времето за вилнеенето им, без да бъдат подведени под отговорност“, съобщава групировката. „Изстреляли сме повече от 5000 ракети при първата атака, която продължи над 20 минути", се казва още в изявлението.

Шокиращи видеоклипове, споделяни в социалните медии, показват палестински бойци, които стрелят по минувачи по улиците на Южен Израел, съобщава пък Би Би Си.

Има съобщения за къщи в Сдерот, превзети от въоръжени лица от ХАМАС, която управлява Газа. Израелската армия е разпоредила на местните жители да останат по домовете си .

След масирания ракетен обстрел израелската армия обяви "готовност за война". "Израелските отбранителни сили обявяват състояние на готовност за война", обяви в пресслужбата на армията. "Израелските граждани в южните и централните райони са длъжни да останат в близост до убежища, а в близост до ивицата Газа – в самите убежища. В момента началникът на генералния щаб оценява ситуацията и одобрява планове за продължаване на операциите на армията", се казва още в съобщението на армията.

Интензивността на ракетния обстрел, включващ и ракети с по-голям обсег, започна малко след разсъмване /около 6.30 ч. българско време - бел. ред./в края на празника Сукот и изненада израелците. В Южен Израел, където са попаднали ракети, горят големи пожари.

Високопоставен военен командир на ХАМАС обяви началото на операцията в предаване по медиите на групировката - призовавайки палестинците навсякъде да се бият.

Израелските военни заявиха, че ще защитават израелските цивилни граждани и че ХАМАС ще плати висока цена за действията си.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху трябва да се срещне с високопоставени служители от сферата на сигурността. /БГНЕС

Израелската армия предупреди за сирени в южната част на страната, докато полицията призова гражданите да стоят близо до бомбоубежища. /БГНЕС