Хамас ще разгледа египетския план за примирие

Делегация на Хамас ще пристигне в Кайро на 29 декември, за да разгледа египетския план за прекратяване на огъня, който би сложил край на войната в Газа, съобщи представител на терористичната групировка.

Миналата седмица планът беше представен на ръководители на Хамас и Ислямски джихад, които също се сражават с израелските сили в Газа.

Източници, близки до Хамас, твърдят, че планът на Кайро на три етапа предвижда възобновяеми примирия, поетапно освобождаване на заложници, държани от Хамас, в замяна на палестински затворници в Израел, и накрая прекратяване на огъня, което да сложи край на войната, предизвикана от смъртоносната атака срещу Израел на 7 октомври, предаде АФП.

В него се предвижда и създаването на палестинско правителство от технократи след преговори с участието на "всички палестински фракции", което ще отговаря за управлението и възстановяването на следвоенна Газа.

„Делегация на високо равнище от политическото бюро на Хамас ще посети Кайро утре, за да се срещне с египетски официални лица и да даде отговор на палестинските фракции, включително няколко забележки, за техния план“, съобщи високопоставен представител на терористичната групировка.

Длъжностното лице заяви, че тези забележки са съсредоточени върху "условията на планирания обмен и броя на палестинските затворници, които трябва да бъдат освободени, както и получаването на гаранции за пълното изтегляне на израелските военни сили от Газа".

Миналия месец Катар, подкрепян от Египет и САЩ, помогна за сключването на първото едноседмично примирие, при което 80 израелски заложници бяха освободени в замяна на 240 палестински затворници./БГНЕС