Хавана отрече информацията за китайска шпионска база на острова

Правителството на Хавана отрече съобщенията на американските медии, че е постигнало споразумение с Китай за създаване на шпионска база в Куба, в непосредствена близост до американския бряг.


Заместник-министърът на външните работи на Куба заяви, че съобщенията на "Уолстрийт джърнъл" и Си Ен Ен са "лъжливи и неоснователни". Белият дом ги нарече неточни.

В съобщенията се казва, че Пекин и Хавана са сключили тайно споразумение за създаване на китайска база за електронно подслушване на карибския остров, която би могла да следи комуникациите в югоизточната част на САЩ.

Регионът включва щабовете на Южното и Централното командване на САЩ, които се намират във Флорида.

Китай ще плати на Куба "няколко милиарда долара", за да може да изгради съоръжението, пише вестникът, като се позовава на неназовани американски служители.

Но заместник-министърът на външните работи на Куба Карлос Фернандес де Косио, прочитайки изявление пред журналисти, нарече съобщенията "напълно лъжливи и неоснователни".

Той заяви, че Куба отхвърля всякакво чуждестранно военно присъствие в Латинска Америка, "включително многобройните бази и войски на САЩ".

"Подобни клевети често се фабрикуват от американски служители", каза официалният представител.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби окачестви материала на "Джърнъл" като неточен.

"Виждал съм този доклад в пресата. Той не е точен", каза Кирби пред MSNBC.

"Това, което мога да ви кажа, е, че още от първия ден на тази администрация сме загрижени за дейностите на Китай за оказване на влияние по света, със сигурност в това полукълбо и в този регион", каза Кирби.

"Наблюдаваме това много внимателно", добави той.

Говорителят на Пентагона Пат Райдър също нарече доклада неточен.

"Не ни е известно Китай и Куба да разработват какъвто и да е вид шпионска станция", каза Райдър и добави: "Отношенията, които тези две страни споделят, са нещо, което ние непрекъснато наблюдаваме." /БГНЕС