Хебър преодоля Берое и ще спори с Левски на 1/2-финалите в Супер Волей

Действащите шампиони от Хебър Пазарджик преодоляха съперниците си от Берое 2016 в четвъртфиналите в Ефбет Супер Волей 2022/2023 и продължават напред към полуфинала, където ще срещнат отбора на Левски София. “Тигрите” загубиха на два пъти през сезона от този съперник, но очакванията в лагера на пазарджиклии са битки, изпълнени с нов заряд.


Хебър си осигури място на финалите, след като във вторник надви тима от Стара Загора с 3-0, а в петък се поздрави с успех с 3-2. Домакините от Града на липите бяха близо до това да вкарат серията в трети решаващ двубой, но в тайбрека Хебър показа по-голяма концентрация и прецизност в решаващите двубои. Беройци загубиха първия гейм на 16, но след изключително оспорван втори, върнаха обратно интригата след 34-32 в своя полза. Хебър бързо отговори в третия гейм, взимайки го на 21, но състезателите на Мирослав Живков не се предадоха и на свой ред записаха успех в четвъртия със същия резултат (25-21). В тайбрека обаче воденият от Камило Плачи тим наложи волята си с 15-10.

Повечето грешки костваха успеха на Берое (35 на 15), тъй като те надиграха своите опоненти на блок (17 на 13) и записаха повече асове (9 на 4). В атака и двата тима се представиха равностойно - 66 на 65 успешни атаки за Хебър.

Най-резултатен в мача стана Спас Байрев с 28 точки до своето име, а за победителите в герой се превърна Тодор Алексиев с 25.

"Важно е, че продължаваме напред и няма да имаме повече срещи с Берое. Ще мислим за следващата фаза, ще анализираме къде сме сбъркали, за да можем да завършваме по-лесно. Имахме много контраатаки, които не можахме да направим днес. Мачът можеше да свърши по-рано за нас. Няма значение сега кой е съперникът в полуфинали. Редовният шампионат свърши, сега са плейофи и е съвсем по-друго", заяви Алексиев.

"Успяхме да изпълним целта си да завършим серията в два мача. Този мач беше по-труден от първия, но това е добре за мен, защото такъв тип мачове те подготвят за дълги и оспорвани двубои в следващата фаза. Берое игра по-добре от първия мач, а ние имахме проблеми с някои от нашите състезатели. Всички мачове сега са много трудни, срещу трудни съперници. Аз гледам моя състезател - трябва да се възстановим, искам да възстановя Саби", сподели старши треньорът на шампионите Камило Плачи.

"Искам да поздравя всички състезатели от нашия отбор. Направихме един много равностоен мач, показахме характер, показахме взаимодействие. Въпреки трудностите, които имахме, проявихме мъжество, отговорност и бяхме абсолютно равностойни. Опитът, търпението, и може би желанието малко ни попречиха. Но поздравяваме всички момчета - всеки един от тях надгради и порастна в собственото си развитие. За публиката - прекрасна атмосфра, интелигентна среда, а това само стимулира всички състезатели. Загубихме един мач, но работата в нашия клуб продължава. Ще си направим изводите и ще се опитаме да надградим за следващата година. Понякога в спорта "малкото, което липсва" е въпрос на години, на време, на селекция, на доста работа, късмет и спортен шанс, това е част от играта. Искам да поздравя и отбора на Хебър, които се стараят да поддържат едно ниво и висока класа винаги. Днес в залата хората се радваха и аплодираха всяко едно положително действие, включително и тези на Хебър. Това, което те правят с години, е похвално. Ние се опитваме и пак повтарям - радващо е, че бяхме равностойни", коментира колегата му начело на старозагорци Мирослав Живков. /БГНЕС